RundveeNieuws

Vaccinatie kan dierdagdosering antibiotica verlagen

Zoetermeer – Vaccinatie van vleeskalveren met Rispoval Intranasaal kan bijdragen om het aantal dierdagdoseringen antibiotica te verlagen. Dat blijkt uit een vaccinatieproef uitgevoerd in opdracht van het Productschap Vee en Vlees.

De proefperiode liep van van februari 2011 tot april 2013. Op veertig bedrijven werden alle opgezette kalveren gedurende twee opeenvolgende ronden gevaccineerd met eerst het vaccin (Rispoval Intranasaal van Zoetis) en in de volgende ronde de placebo, of eerst de placebo en in de volgende ronde het vaccin. Steeds werden gelijktijdig twee gelijkwaardige bedrijven opgezet. Alle kalveren werden gevaccineerd via een neusenting zo snel mogelijk na aankomst op het bedrijf en op twaalf weken vond een herhalingsvaccinatie plaats.

Uit de proef blijkt dat de vaccinatie met Rispoval IntraNasaal tijdens de belangrijkste risicoperiode voor luchtweginfecties kan bijdragen aan het verlagen van het aantal dierdagdoseringen antibiotica. In de periode vanaf veertien dagen is deze daling significant. Over de hele periode is de daling niet significant. Het vaccineren had geen invloed op de groei en de uitval.

Beheer
WP Admin