Rundveehouderij

Nieuws 1291 x bekeken 3 reacties

Synchronisatie in VS gewoon, in Nederland niet

Madison - Bij ongeveer 30 procent van de melkveebedrijven in de Verenigde Staten worden de koeien geïnsemineerd op een vooraf bepaalde dag door gebruik te maken van synchronisatieprogramma's.

Dat blijkt uit een inventarisatie uitgevoerd door de University of Wisconsin. In het Midwesten en oosten van de VS wordt synchronisatie vaker toegepast dan in het westen en zuiden. Zo volgen minder dan 10 procent van de inseminaties op synchronisatie in staten als Texas, Idaho en Oregon, maar er zijn ook staten waar meer dan de helft van de inseminaties zijn gepland, zoals in Wisconsin.

In Nederland liggen die waarden heel anders. Onlangs schatte Caroline Huetink van de KNMvD in deze krant dat nog geen twee procent van de Nederlandse bedrijven structureel  een synchronisatieprogramma benut. Een eigen inventarisatie van Weekblad Boerderij in 2011 wees uit dat destijds 10 tot 15 procent van de koeien in Nederland wel eens een behandeling met vruchtbaarheidshormonen ondergaan. Echter, deze behandeling is dan niet bedoeld om de koe tochtig te maken voor inseminatie. Het doel is vaak curatief, met name waarbij cystes op de eierstokken voorkomen en wanneer koeien te maken hebben met een baarmoederontsteking (witvuilen).

Laatste reacties

 • alco1

  2% structureel is per jaar.
  10-15 % weleens is per leven van de koe.
  Dus is er een verdeel sleutel nodig.

 • joopi

  Hallo Wakker dier zijn we daar.....is het al tijd om te rectificeren of doen we daar niet aan...... Met jullie 15 tot 40 %.

  Het zou jullie sieren in ieder geval................

 • farmerbn

  Wat zou een advertentie kosten in de grootste 3 dagbladen waarin deze cijfers genoemd worden? LTO/fc enz ,neem deze kans en laat zien dat je niet steeds over je heen laat lopen. Betalen uit de pot voor communicatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.