RundveeNieuws

PvdD wil verbod op aanbinden koeien in grupstal

Den Haag – De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een verbod op het aanbinden van koeien in grupstallen. Dat blijkt uit Kamervragen van Marianne Thieme van de PvdD.

Thieme vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wanneer ze bereid is om een verbod in te stellen voor het aanbinden van koeien in grupstallen in de gangbare melkveehouderij.

Thieme is ook benieuwd wanneer Dijksma een reactie verwacht van de Europese Commissie op haar verzoek om de definitie van biologische kleine stallen te verruimen tot en met 2015. Door deze verruiming is het mogelijk dat kleine bedrijven met niet meer dan vijftig biologische runderen hun dieren mogen aanbinden. Na 2015 zal de definitie van kleine stallen ‘terugkeren’ op het niveau van tien aan te binden dieren.

Thieme vindt een ontheffingstermijn van tien jaar, aangevuld met drie jaar bedrijfsspecifieke verruiming, een redelijke termijn voor biologische boeren om te voldoen aan nieuwe eisen voor het stalsysteem. Ze wil weten wat Dijksma vindt van de inzet van de melkveehouders om hun bedrijven tijdig aan te passen. Ook wil ze weten of het klopt dat nog ruim veertig van de 120 biologische melkveebedrijven hun koeien aanbinden.

Thieme wijst erop dat burgers bereid zijn een hogere prijs te betalen voor een pak biologische melk, mede vanwege het hogere dierenwelzijn in de biologische melkveehouderij. Ze wil daarom weten hoe certificeringsorganisatie Skal burgers gaat informeren dat deze biologische melk van aangebonden koeien komt. Ook wil de PvdD weten hoe Skal en de NVWA gaan controleren op de verplichting voor grupstallen om het vee twee keer per week naar buiten te laten.

Beheer
WP Admin