RundveeNieuws

Kamerleden willen duidelijkheid over derogatieverzoek

Den Haag – VVD en SGP hebben staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw gevraagd om informatie te geven over de stand van zaken van het derogatieverzoek van Nederland in Brussel.

Nederland heeft op dit moment geen ontheffing om meer dierlijke mest per hectare uit te rijden dan de standaardnorm van 170 kilo stikstof per hectare. Een verzoek om onder voorwaarden 250 kilo te mogen aanwenden, zoals afgelopen jaren, ligt in Brussel ter bespreking. Het verzoek is volgens het ministerie ‘niet al te lang geleden’ ingediend. Het ministerie is nu nog op ambtelijk niveau in gesprek met de Europese Commissie over goedkeuring van het Vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn. Wanneer Brussel hiermee akkoord is, kan het nitraatcomité stemmen over het Nederlandse derogatieverzoek. De eerste volgende vergadering van het nitraatcomité is 23 april.

Vorige week kreeg Ierland goedkeuring van het nitraatcomité om de derogatie te verlengen. “Nederland heeft voor dit derogatieverzoek gestemd, omdat de Ierse onderbouwing daar aanleiding toe gaf. Het Nederlandse derogatieverzoek staat daar los van”, liet het ministerie desgevraagd weten.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin