Rundveehouderij

Nieuws 4261 x bekeken 19 reactieslaatste update:21 feb 2014

Geweid jongvee produceert 825 kilo meer melk

Ames - Veehouders die hun koeien opstallen kunnen wel voordeel halen uit weidegang door in elk geval hun jongvee te laten weiden. Dat stelt Larry Tranel, melkveespecialist uit de Amerikaanse staat Iowa in het blad Hoards Dairyman.

Tranel meldt dat uit eerder onderzoek van Cornell University blijkt dat de jongveeopfokkosten van vaarzen die anderhalf seizoen weidegang hebben gehad 204 euro lager zijn in vergelijking met jongveeopfok van dieren die altijd op stal zijn gebleven. Het verschil in kosten voor arbeid en voer is afhankelijk van de leeftijd en gewicht van het jongvee. Het verschil is logischerwijs het grootst bij de oudste (drachtige) pinken omdat die het meeste voer opnemen.

Een recente studie van Cornell toont aan dat in vaarzen die als pink weidegang hebben gehad, minder gezondheidsproblemen in de eerste lactatie ervaren. Van een groep van vijftig vaarzen die gedurende een periode van vijf maanden voor afkalven weidegang hebben gehad, waren er maar zes behandeld voor problemen die na het afkalven regelmatig voorkomen. Van de vijftig vaarzen die altijd binnen zijn gebleven, moest bijna de helft een behandeling ondergaan voor problemen na afkalven.

Uit een voorspelling van de melkproductie van de vaarzen wordt verwacht dat de dieren die tijdens de jongveeopfok weidegang hebben gehad, 825 kilo melk meer zullen gaan produceren dan de vaarzen die nooit buiten zijn geweest. De 825 kilo melk is een gecorrigeerde hoeveelheid voor leeftijd, seizoen van afkalven en lactatiestadium, vergelijkbaar met de Nederlandse bsk.

Laatste reacties

 • tinus888

  varkenshouderij nieuws?

 • richtr

  Als de helft van de vaarzen behandeling nodig is na afkalven is er dan niet eerder iets mis met het rantsoen dat de dieren binnen kregen?

 • alco1

  Dit zijn van die onderzoeken met veel 'aannames'.

 • minasblunders1

  Klopt. De kop van het artikel suggereert een feit en in de laatste zin blijkt het dan om een voorspelling te gaan. Net zulke kletskoek als wat er uit Wageningen komt.

 • minasblunders1

  In de laatste alinea bedoel ik.

 • W Geverink

  Vroeger op school leerden we dat het beste voer naar de melkkoeien moest en het mindere voer naar het jongvee. Ik ben het daar nooit mee eens geweest. Tegenwoordig weet iedere melkveehouder dat het zo goed mogelijk opfokken van het jongvee zich dik terug betaald. Buiten dik in het gras (lees prima kwaliteit voer en lichaamsbeweging) geeft gezonde en beter ontwikkeldie dieren die gemakkelijker afkalven. Makkelijk afkalven betekend ook minder kans op problemen naderhand. Het is me in mijn eigen zeugenstal ook altijd opgevallen dat de zeugen uit de groepshuisvesting veel minder geboortehulp en doodgeboren biggen hadden dan zeugen die de hele dracht in een voerligbox verbleven.

 • alco1

  Geverink. Je hebt weer een kamervraag voor de PvdD neergelegd.

 • W Geverink

  Hoezo alco? Als er tegenwoordig nog boeren zijn die hun jongvee verprutsen zoals dat dertig jaar geleden veelvuldig gebeurde en normaal werd bevonden is het gewoon tijd dat ze een schop onder de kont krijgen.

 • alco1

  Nee Geverink de vraag? Zijn er nog zeugen die de hele dracht in een voerligbox verblijven?

 • W Geverink

  In noord Amerika zijn er genoeg alco.

 • alco1

  Daar heeft Thieme niets te vertellen!

 • Jaap39

  Thieme zou daarom in het buitenland actief moeten zijn en niet in Nederland. Vwb. dierwelzijns niveau is het in Nederlandse veehouderij zoeken naar een speld in de hooiberg als het gaat om excessen.
  Thieme exporteren....en met spoed graag.

 • Mozes

  Ik denk dat naast beweging ook klauwgezondheid een belangrijke reden is voor het verschil. Jongvee wat op stal blijft heeft vaak al klauwaandoeningen op het moment van afkalven. Ze komen daardoor slechter bij het voerhek, nemen te weinig ruwvoer op en krijgen zowel slepende melkziekte als pensverzuring. Dit is een enorme gangmaker voor nog meer klauwaandoeningen, lebmaagverdraaiing en vruchtbaarheidsstoornissen.

 • W Geverink

  Welzijn is wat jullie politici er van maken. Ongeveer een kwart van mijn zeugen stond aan de band. Daar stonden ze tot dat ze getest waren en daarna moesten ze in de groep. Als ik ze van de band afhaalde maakten ze gewoonlijk een blije sprint de afdeling uit. Even later was een gedeelte al weer terug en ging met paniek in de ogen demonstratief weer in de box staan. Dat zijn de zeugen die gewoonlijk bij het bepalen van de rangorde vreselijk op de flikker krijgen. Ik vond het erg om te doen. Daarom begon ik de zeugen zo veel mogelijk bij elkaar te doen 4 dagen na het spenen. Ze werden dan in de groep gedekt bij elkaar te gelaten. Dat was een heel stuk diervriendelijker want door de beginnende berigheid vochten ze lang niet zo hard. Een enkele keer moest een zeug uit de groep gehaald worden die het daar niet zou redden. Bij mij was groepshuisvesting een noodzaak omdat er niet genoeg boxen waren. De productie is prima maar kijkend naar de zeugen heb ik eigenlijk nooit het verband kunnen leggen tussen mijn groepshuivesting en welzijn. En jij Jaap gaat verkondigen dat Thieme (als een persoon uit de stad die niks van dieren weet) ons moet leren hoe wij onze zieren moeten houden. Daar zakt mijn broek van af om het zo maar te zeggen.

 • Jaap39

  als u dat zo leest Geverink, sorry maar zo bedoelde ik het niet. Ik bedoel te zeggen dat dierwelzijnsniveau zo hoog is hier in nederland dat thieme hier niets te zoeken heeft. Dus thieme exporteren.... wegwezen.

 • alco1

  Foei @Mozes. Wat een bewering. Het lokt weer tweede kamer vragen uit. Hoewel ik het buiten houden van de dieren zeer op prijs stel, zie ik totaal niet wat jij ziet qua klauwgezondheid.

 • koestal

  kletskoek van zgn. deskundigen

 • info48

  Wat is het idee achter Misleidende koppen van een artikel??? denkt de redactie misschien dat dat het imago van de Boerderij daardoor verbetert??? het verandert langzamerhand wel!!!!!!

 • Rebbie

  Ik heb ook wel eens verwachtingen, komen ook niet altijd uit!!(-:

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.