Rundveehouderij

Nieuws 2999 x bekeken 6 reacties

Geitenmelk FrieslandCampina ook voor derden

Amersfoort - FrieslandCampina stelt jaarlijks 3,5 miljoen kilo geitenmelk beschikbaar aan andere spelers in de sector dan de eigen kolom. Dit vloeit voort uit de mededingingsbepalingen ('remedies') die FrieslandCampina kreeg opgelegd na de aankoop van kaashandelaar Zijerveld eind 2012.

Met die aankoop werd FrieslandCampina feitelijk de dominante partij in de productie van geitenkaas.FrieslandCampina was door zijn band met leverancierscoöperatie CBM in Twello (ruim 60 miljoen) kilo melk al sterk in de geitenmelksector en vooral de kaasproductie. Door de overname van Zijerveld, werd die positie nog verder versterkt. Zijerveld had namelijk een exclusief afnamecontract met kaasmaker Amalthea (32 miljoen kilo geitenmelk). Hierdoor controleerde FrieslandCampina opeens ruim 40 procent van de geitenmelkplas en 70 tot 75 procent van de geitenkaasproductie. Daar kwam bezwaar tegen, waarop de Europese Commissie 'remedies' afkondigde.

FrieslandCampina en Amalthea moesten ofwel een deel van hun kaas aan derden verkopen, ofwel een deel van de geitenmelk. Ze kregen ruim een jaar de tijd om een passende 'remedy' te vinden. Die werd op 10 februari wereldkundig gemaakt: Amalthea en Zijerveld verbreken hun exclusieve contract en kaasproducent Amalthea komt op afstand van de coöperatie te staan, grotendeels in handen van handelaar Joop de Groot. Die kan naast de aanvoer van de Amalthea-leden ook nog melk van FrieslsandCampina bij kopen. De Europese Commissie ziet toe op de beschikbaarstelling van melk, maar zet daarvoor geen geiten-DMF op, zoals wel gebeurde voor de koemelk-stroom bij de fusie tussen Friesland Foods en Campina.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De Europese Commissie blijft vervelend doen t.o.v. Nederlandse bedrijven. Ik heb nog nooit gehoord van deense(Arla), duitse of franse bedrijven die voortdurend onder het vergrootglas der mededinging liggen. FCDF is een van de steunpilaren van de nederlandse economie, maar wordt bij voortduring lastig gevallen door deze kwelgeesten. Zijn de miljoenen Superheffingafdracht die de individuele FCDF-leden per september gaan doen dan nog niet genoeg voor het Rupsje Nooitgenoeg der EC. Dhr. Rutte ontgaat dit kennelijk volledig, druk met zijn lijfsbehoud in de vaderlandsche politiek.

 • klaas.van.der.horst1

  # Zuperboer,
  Ook Arla heeft te maken gekregen met 'milk remedies', vanwege de dominantie in de Deense en Zweedse markten. DG-mededinging van de EC in Brussel let bovendien in heel de agrarische sector op mogelijk (te) grote machtsconcentraties, zoals het dat ziet. De agrarische sector wordt volgens mij ook niet strenger behandeld dat andere bedrijfstakken. Kijk maar eens op de site van DG Mededinging wat ze wekelijks allemaal bepalen:
  http://ec.europa.eu/competition/publications/weekly_news_summary/index_en.html

 • Jaap39

  #1 Zuperboer, door de komst van A-Ware met als financierder Fonterra is er een behoorlijke machtsverschuiving gaande in Nederland. De Europese Commissie zal hierop toezien en haar maatregelen treffen. De Dutch Milk Foundation heeft vanaf 2017 haar langste tijd wel gehad. Dit zal grote invloed hebben op de vraag van melk door A-Ware. A-ware zal nog veel nieuwe leden moeten zien te werven of buitenlandse melk moeten opkopen, of spotmelk natuurlijk. Interessante tijden die je het best van de zijlijn kan volgen.

 • de kaasboer

  Fcdf? Wie?

 • Jaap39

  Wat bedoel je kaasboer?

 • Jaap39

  Mevrouw Kroes kan FcdF niet langer aan het lijntje houden door middel van Dutch Milk Foundation nu er meer spelers op de nederlandse markt zijn gekomen.

  Is dat wat u vraagt Kaasboer? #4?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.