RundveeNieuws

Geitenmelk FrieslandCampina ook voor derden

Amersfoort – FrieslandCampina stelt jaarlijks 3,5 miljoen kilo geitenmelk beschikbaar aan andere spelers in de sector dan de eigen kolom. Dit vloeit voort uit de mededingingsbepalingen (‘remedies’) die FrieslandCampina kreeg opgelegd na de aankoop van kaashandelaar Zijerveld eind 2012.

Met die aankoop werd FrieslandCampina feitelijk de dominante partij in de productie van geitenkaas.FrieslandCampina was door zijn band met leverancierscoöperatie CBM in Twello (ruim 60 miljoen) kilo melk al sterk in de geitenmelksector en vooral de kaasproductie. Door de overname van Zijerveld, werd die positie nog verder versterkt. Zijerveld had namelijk een exclusief afnamecontract met kaasmaker Amalthea (32 miljoen kilo geitenmelk). Hierdoor controleerde FrieslandCampina opeens ruim 40 procent van de geitenmelkplas en 70 tot 75 procent van de geitenkaasproductie. Daar kwam bezwaar tegen, waarop de Europese Commissie ‘remedies’ afkondigde.

FrieslandCampina en Amalthea moesten ofwel een deel van hun kaas aan derden verkopen, ofwel een deel van de geitenmelk. Ze kregen ruim een jaar de tijd om een passende ‘remedy’ te vinden. Die werd op 10 februari wereldkundig gemaakt: Amalthea en Zijerveld verbreken hun exclusieve contract en kaasproducent Amalthea komt op afstand van de coöperatie te staan, grotendeels in handen van handelaar Joop de Groot. Die kan naast de aanvoer van de Amalthea-leden ook nog melk van FrieslsandCampina bij kopen. De Europese Commissie ziet toe op de beschikbaarstelling van melk, maar zet daarvoor geen geiten-DMF op, zoals wel gebeurde voor de koemelk-stroom bij de fusie tussen Friesland Foods en Campina.

Beheer
WP Admin