Rundveehouderij

Nieuws 3292 x bekeken 2 reacties

Droogte treft boeren in Noord-Australië

Melbourne - De melkproductie in Australië staat onder druk als gevolg van de hitte en droogte in het land. Met name in het noorden van Australië hebben melkveehouders het moeilijk.

Dit melden branche-organisatie Dairy Australia en diverse media. De melkproductie in het lopende jaar tot en met januari ligt ongeveer 2,2 procent achter op vorig jaar. In jaar 2012/2013 werd 9,2 miljard liter melk geproduceerd, waarvan ruim 6,13 miljoen liter tot en met januari. Dit jaar is tot en met januari bijna 6 miljard liter geproduceerd, ofwel ruim 130 miljoen kilo minder.

Dat is op zich geen schokkend verschil, maar verwacht was dat de melkproductie onder invloed van de goede marktprijzen dit seizoen zou stijgen, zoals in Nieuw-Zeeland wel te zien is. Daar ligt de melkproductie zo'n 5 procent voor op het vorige seizoen.

In deelstaat Queensland ligt de productie bijna 6 procent onder die van vorig jaar, in New South Wales 4,7 procent.

Boeren in Queensland zijn gemiddeld genomen het zwaarst getroffen en melden dat ze vanwege sterk gestegen voerkosten ruim 9 eurocent meer zouden moeten ontvangen per liter melk.

Sommige zuivelfabrikanten doen al van alles om boeren tegemoet te komen, maar tot nog toe helpt het niet veel.

Meteorologen stellen dat boeren maar moeten gaan wennen aan meer weersextremen. Bij de overheid gaan stemmen op om boeren in heel marginale gebieden maar geen steun meer te geven, tenzij voor uitkoop. In sommige gebieden overleven boeren al sinds 2002 op noodhulp. Ruim 70 procent van de andere veehouders, vooral in het minder droge zuiden, kan het echter prima aan zonder steun.

Laatste reacties

  • koestal

    Ook Californie lijdt al 3 jaar onder droogte,heette vroeger de dairy valley,nu niet meer .

  • dommelje

    och de een zijn dood de ander zijn brood

Of registreer je om te kunnen reageren.