RundveeNieuws

Dijksma doet oproep aanpassen vetcorrectie

Den Haag – Nederland gaat in Brussel opnieuw een oproep doen om de vetcorrectie in het zuivelbeleid aan te passen. Die toezegging deed staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer.

VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft staatssecretaris Dijksma gevraagd om in Brussel te pleiten om de vetcorrectie aan te passen. Met het aanpassen van de vetcorrectie zou Nederland minder superheffing hoeven te betalen, omdat het melkquotum dan minder ruim wordt overschreden. Dit draagt ook bij aan een zachte landing voor de zuivelsector, wanneer in 2015 het melkquotum wordt afgeschaft.

Eurocommissaris Dacian Ciolos heeft eerder aangegeven geen belangstelling te hebben om de vetcorrectie aan te passen. Maar omdat er nu mogelijk meer lidstaten zijn die de vetcorrectie aan te passen, gaat Dijksma het opnieuw proberen. “Steeds meer landen pleiten voor een zachte landing bij beëindiging van het melkquotum in 2015”, zegt  Dijksma. Ze wil druk blijven houden op de Europese Commissie op dit punt.

Vorige week gingen negentien landbouworganisaties afkomstig uit negen lidstaten in gesprek met de Europese Commissie over de vetcorrectie. Uit dat gesprek bleek dat de Commissie de vetcorrectie niet wil aanpassen, omdat er geen politieke meerderheid is. Negentien landen zijn tegen het aanpassen van de vetcorrectie, omdat ze dit zien als een directe opheffing van het quotumsysteem.

Beheer
WP Admin