Rundveehouderij

Nieuws 3301 x bekeken 18 reacties

Commissie wil vetcorrectiefactor niet aanpassen

Brussel – De Europese Commissie wil de vetcorrectiefactor niet aanpassen zodat de te betalen superheffing over quotumjaar 2013-2014 lager uitvalt. Dat meldt Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij. Negentien landbouworganisaties, afkomstig uit 9 lidstaten, gingen gisteren (woensdag 5 februari) met de Commissie in gesprek. "De kansen op de huidige internationale markten kunnen we amper benutten en de belofte van een zogenoemde 'zachte landing' van het quotumsysteem komt Brussel niet na", aldus Romijn.

De Commissie weigert echter een voorstel voor een aanpassing van de vetcorrectiefactor in stemming te brengen bij de lidstaten. Er is simpelweg geen politieke meerderheid. De overgebleven 19 landen zien een aanpassing als een directe opheffing van het quotumsysteem. Een aanpassing van de vetcorrectiefactor zou volgens Romijn per direct in kunnen gaan. Dit was voor Nederland de laatste mogelijkheid om de pijn van een verwachte recordhoge superheffing van zo'n 150 miljoen euro over dit seizoen nog wat te verzachten. De overschrijding zou een derde lager uit kunnen vallen. Ook niet-overschrijders zouden van de aanpassing kunnen profiteren door hun extra productieruimte te verleasen.

Ondanks het teleurstellende nieuws is het signaal volgens Romijn in Brussel goed aangekomen. Het hoogst haalbare lijkt alsnog een aanpassing van de vetcorrectiefactor voor seizoen 2014-2015. Gezien de huidige melkprijs en het aantal melkkoeien is het volgens de vakgroepvoorzitter niet onwaarschijnlijk dat de sector ook in het laatste quotumjaar op een overschrijding van het quotum afstevent. De Commissie heeft op aandringen van de landbouworganisaties beloofd het onderwerp voor komende Landbouwraad hoog op de agenda te zetten.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Voorheen bood het verschuiven van de laatste ophaaldag nog enig soelaas.......misschien is dit een 'pleistertje'..?:)

 • Mozes

  Dat de vetcorrectie voor het huidige superheffingsjaar niet meer aangepast zou worden had ik wel verwacht. De belangenorganisaties moeten zich nu volop inzetten voor een aanpassing voor het komende superheffingsjaar.

 • cornelis 22

  Alle afgunstigen ,jaloersen en gefrustreerden nu tevreden ?

 • alco1

  We hebben voorheen ook weleens gepleit voor een soort rekening courant over de 1 april heen. Niets kon, zelf zoals Sjaak suggereert over afspraken in ophaaltijden niet.

 • Mozes

  Verschuiven van de laatste ophaaldag zal niet lukken. Voor het komende jaar wordt ook een grote overschrijding verwacht. Wat je dit jaar doorschuift komt er komend jaar nog eens extra bij.

  Daarnaast is doorschuiven alleen uitvoerbaar als er tegenover overschrijders ook onderschrijders zijn. De ene boer wil dan zo laat mogelijk de laatste melk leveren de ander juist zo vroeg mogelijk. Deze houden elkaar in evenwicht waardoor de tankwagen alle dagen kan doorrijden. Dit jaar zijn er alleen maar overschrijders. Je kunt niet op 29 maart bij alle boeren de laatste melk ophalen en dan de tankwagens twee dagen stil zetten.

 • peter 103

  Ik heb het geluk dat de tankauto volgens het normale ophaalschema op 1 april na 0.00 uur de melk op haalt.
  Op zich wel goed dat ze tijdens het lopende jaar, zo vlak voor het einde, niet de spelregels aanpassen, zijn ze toch nog een beetje betrouwbaar.
  Het wordt hier dus toch superheffing betalen.

 • HJ O R

  Eigen schuld, dikke bult.
  Spelregels aanpassen onder de wedstrijd slaat nergens op.
  Voor volgend jaar is het een ander verhaal.
  We hebben voor dit jaar lang genoeg geweten waar we ons aan moeten houden.
  Een enkele gek zoals SJS en KR weten dat blijkbaar niet, maar die leren dan ook wel heel erg moeilijk, hebben we nu bij de ganzen ook weer gezien.
  STUMPERTS.

 • janlookamp

  als ik enkele honderden miljoenen kon ontvangen zou ik de boel ook niet verruimen, was toch wel te verwachten van 'brussel

 • ...............

  Nu is al het voer al bijna op, zometeen nog een laat voorjaar en dan is er volgend jaar helemaal geen voer meer. word de melk vanzelf minder.
  Een mooie voorbereiding voor 2015 en later.

 • Jaap39

  Zo ist maar net #9!

 • Ishtar

  Alles zeggend over het niveau van belangenbehartiging.
  Stel kinderen en amateurs.
  Als ik boer was zou ik me 5 minuten diep schamen, en dan 10 minuten met de vuist op tafel en het vertrek Eisen van de LTO bestuurders.
  Dit kan toch niet?
  Denk je nu nog echt dat de melk sector serieus genomen wordt als vb de prijzen zakken?
  Geen belasting cent zou ooit nog moeten gaan naar enige vorm van steun bij dit gedrag.
  En dat ze zelf niet doorhebben dat ze niet serieus genomen worden is echt lachwekkend.
  Wanneer worden boeren wakker, voor, midden af aan het einde van de afgrond?

 • mts_kuijpers

  Waarom geeft Nederland die 1% quotumverruiming die we nog te goed hebben niet dit jaar al uit? Daar heeft Brussel niets over te zeggen, geeft een beetje lucht, en de lease markt wordt nauwelijks aangetast.

 • koestal

  Hier in de buurt zijn er melkveehouders die bewust over het quotum heen melken en zeggen dat het nog wel uit kan,hebben waarschijnlijk voer zat

 • HJ O R

  En kunnen de mest blijkbaar ook nog plaatsen.
  Of zijn nog dommer als SJS, werken voor niks, en ook nog contributie betalen om die gek in leven te houden.

 • koestal

  Dit noemen ze ook wel het voorsorteren op het quotumloze tijdperk !

 • wmeulemanjr1

  Het laatste quotumjaar vol gas melken!! Ook dan is er weer hoop volgens de LTO gluipers !!

 • j.verstraten1

  Kom op jonges, wees eens sportief. Je bepaalt zelf hoeveel je teveel melkt. Niet LTO.

 • johannetje

  Zo is het, verstraten. Er wordt willens en wetens zo ver over het quotum gemolken, de gevolgen waren bekend, die strohalm waar aan gedacht werd, bleek een grassprietje te zijn. Krokodillentranen van de klagers. Alleen eigengewin was hier aan de orde.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.