RundveeNieuws

Commissie wil vetcorrectiefactor niet aanpassen

Brussel – De Europese Commissie wil de vetcorrectiefactor niet aanpassen zodat de te betalen superheffing over quotumjaar 2013-2014 lager uitvalt. Dat meldt Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij. Negentien landbouworganisaties, afkomstig uit 9 lidstaten, gingen gisteren (woensdag 5 februari) met de Commissie in gesprek. “De kansen op de huidige internationale markten kunnen we amper benutten en de belofte van een zogenoemde ‘zachte landing’ van het quotumsysteem komt Brussel niet na”, aldus Romijn.

De Commissie weigert echter een voorstel voor een aanpassing van de vetcorrectiefactor in stemming te brengen bij de lidstaten. Er is simpelweg geen politieke meerderheid. De overgebleven 19 landen zien een aanpassing als een directe opheffing van het quotumsysteem. Een aanpassing van de vetcorrectiefactor zou volgens Romijn per direct in kunnen gaan. Dit was voor Nederland de laatste mogelijkheid om de pijn van een verwachte recordhoge superheffing van zo’n 150 miljoen euro over dit seizoen nog wat te verzachten. De overschrijding zou een derde lager uit kunnen vallen. Ook niet-overschrijders zouden van de aanpassing kunnen profiteren door hun extra productieruimte te verleasen.

Ondanks het teleurstellende nieuws is het signaal volgens Romijn in Brussel goed aangekomen. Het hoogst haalbare lijkt alsnog een aanpassing van de vetcorrectiefactor voor seizoen 2014-2015. Gezien de huidige melkprijs en het aantal melkkoeien is het volgens de vakgroepvoorzitter niet onwaarschijnlijk dat de sector ook in het laatste quotumjaar op een overschrijding van het quotum afstevent. De Commissie heeft op aandringen van de landbouworganisaties beloofd het onderwerp voor komende Landbouwraad hoog op de agenda te zetten.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin