Rundveehouderij

Nieuws 2004 x bekeken 6 reacties

Californische melkveehouderij vreest gevolgen droogte

Fresno - De Californische melkveehouderij, goed voor 20 procent van de totale Amerikaanse melkproductie, maakt zich grote zorgen over de aanhoudende droogte in de staat.

Door gebrek aan water en ruwvoer dreigt de melkaanvoer sterk te krimpen.

Vooralsnog blijft de melkproductie op peil, met name dankzij de voor Californische begrippen enorm goede melkprijs van omgerekend 35,4 cent per kilo. Veehouders proberen nog zo lang en veel mogelijk van de goede markt te profiteren, vrezend dat ze het vanaf maart/april veel moeilijker zullen krijgen om de melkproductie op peil te houden.

Californië wordt al drie jaren op rij geteisterd door droogte, maar deze winter is er extreem weinig neerslag gevallen. Daardoor is nu al ongeveer een half miljoen acre landbouwgrond (200.000 hectare) niet ingezaaid.

Waar wel gewassen worden ingezaaid voor de melkveehouderij, wordt vaak gekozen voor gewassen met een hogere droogteresistentie en een lagere waterbehoefte. Dat drukt wel de voeropbrengst, maar dankzij het gebruik van andere gewassen zal er in ieder geval nog wel iets te oogsten zijn, is de hoop. Sommige melkveehouders voeren ook alvast een deel van de koeien af naar de slacht.

De zuivelindustrie in Californië schat dat de droogte haar in totaal zo'n 3,7 miljard euro (5 miljard dollar) kan gaan kan gaan kosten. In deze opsomming is ook het verlies aan banen en niet uitgekeerde salarissen meegenomen. De directe schade wordt geraamd op ongeveer 700 miljoen euro

De problemen in Californië zijn heel anders van aard dan die van hun collega's afgelopen winter in het Midden-westen. Daar waren het hevige koude en zware sneeuwval die agrarische bedrijven in de problemen brachten.

Laatste reacties

 • agratax2

  Laten we vooral het weer de schuld geven van de droogte, drie jar op rij weinig neerslag, maar al 50 jaar op rij meer ontrekken dan toevoegen aan de water voorraad moet eens fout lopen. Dat het mis loopt, werd door hydrologen reeds jaren voorspeld. Maar d epolitiek wilde / durfde niet in te grijpen nast landbouw moesten ook golfbanen en tuinen groen blijven.

 • Mozes

  Nog een argument om de vetcorrectie in Europa aan te passen.

 • alco1

  Mozes. Er zijn boeren die quota gekocht hebben of geleased of melkvee voor weinig verkocht hebben, om aan de regelgeving te voldoen.
  Wat denk je hoe het bij hen zal overkomen als boeren die zich nergens wat van aan trekken ook nog beloond worden. Nu moet je niet zeggen dat het niemand treft omdat gemiddeld 6 % meer gemolken wordt. Een gemiddelde is van veel te veel melk tot net boven het quotum en die laatste groep bedoel ik.

 • alco1

  Ik zie net op en ander item dat er nu gepraat wordt over een vet correctie voor volgend quotum jaar. Dan kun je bovenstaande natuurlijk als niet geschreven beschouwen.

 • Mozes

  Inderdaad Alco, ik ging in mijn reactie uit van komend superheffingsjaar.

 • koestal

  er zijn hier boeren die flink over het quotum heen melken ,moeten straks superheffing betalen ,anders betalen ze straks ook nog veel belasting !zo heeft elk nadeel ook weer een voordeel

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.