RundveeNieuws

Californische melkveehouderij vreest gevolgen droogte

Fresno – De Californische melkveehouderij, goed voor 20 procent van de totale Amerikaanse melkproductie, maakt zich grote zorgen over de aanhoudende droogte in de staat.

Door gebrek aan water en ruwvoer dreigt de melkaanvoer sterk te krimpen.

Vooralsnog blijft de melkproductie op peil, met name dankzij de voor Californische begrippen enorm goede melkprijs van omgerekend 35,4 cent per kilo. Veehouders proberen nog zo lang en veel mogelijk van de goede markt te profiteren, vrezend dat ze het vanaf maart/april veel moeilijker zullen krijgen om de melkproductie op peil te houden.

Californië wordt al drie jaren op rij geteisterd door droogte, maar deze winter is er extreem weinig neerslag gevallen. Daardoor is nu al ongeveer een half miljoen acre landbouwgrond (200.000 hectare) niet ingezaaid.

Waar wel gewassen worden ingezaaid voor de melkveehouderij, wordt vaak gekozen voor gewassen met een hogere droogteresistentie en een lagere waterbehoefte. Dat drukt wel de voeropbrengst, maar dankzij het gebruik van andere gewassen zal er in ieder geval nog wel iets te oogsten zijn, is de hoop. Sommige melkveehouders voeren ook alvast een deel van de koeien af naar de slacht.

De zuivelindustrie in Californië schat dat de droogte haar in totaal zo’n 3,7 miljard euro (5 miljard dollar) kan gaan kan gaan kosten. In deze opsomming is ook het verlies aan banen en niet uitgekeerde salarissen meegenomen. De directe schade wordt geraamd op ongeveer 700 miljoen euro

De problemen in Californië zijn heel anders van aard dan die van hun collega’s afgelopen winter in het Midden-westen. Daar waren het hevige koude en zware sneeuwval die agrarische bedrijven in de problemen brachten.

Beheer
WP Admin