Rundveehouderij

Nieuws 1142 x bekeken 1 reactielaatste update:20 feb 2014

Arla krikt resultaat en omzet op in 2013

Aarhus - Zuivelconcern Arla heeft vorig jaar de omzet ten opzichte van 2012 met ruim 1,34 miljard euro opgekrikt naar 9,9 miljard euro. Ook het resultaat steeg.

Per kilo door de leden geleverde melk verdiende het concern 41 cent. De nettowinst die het concern aan het eind van de rit voor nabetaling en reservering heeft overgehouden bedraagt 295 miljoen euro op een melkproductie van 9,5 miljard kilo (plus 2 miljard kilo meer dan in het voorafgaande jaar). In 2012 werd per kilo ruim 36 cent verdiend.

Een en ander blijkt uit de woensdag door het concern gepubliceerde jaarcijfers. Volgens de toelichting is het resultaat hoger dan ooit, dankzij de fusievoordelen en groei op de markten. "Arla's wereldwijde activiteiten hebben in 2013 goed kunnen profiteren van sterke kernmarkten in Europa en een explosieve melkafzet op de groeimarkten buiten de EU. Totaal bekeken steeg de vraag naar melk overal ter wereld sterker dan de productie. Dat kwam de waarde van de melk ten goede en daarmee het algehele prijsniveau daarvan," zo schetst de internationale zuivelaar de marktontwikkeling van afgelopen jaar.

De nabetaling voor de leden-leveranciers komt desondanks lager uit, namelijk op ruim 0,014 euro per kilo tegen nog 0,02 euro in 2012. Hierbij moet echter worden verrekend dat de Deense en Zweedse leveranciers en de leveranciers van Arla Hansa in Duitsland toen een eenmalige extra nabetaling kregen op grond van het fusie-akkoord met MUH en Milk Link. Deze fusie ging in in het najaar van 2012.

Eén reactie

  • koestal

    niet anders dan werd verwacht

Of registreer je om te kunnen reageren.