RundveeNieuws

ZLTO en LTO Noord verschillen over groei veebedrijf

Den Haag – ZLTO en LTO Noord verschillen van mening over de toekomst van de melkveehouderij. Dat blijkt uit de standpunten die de zuidelijke en noordelijke organisatie van LTO hebben gepubliceerd.

ZLTO vindt het oorspronkelijke voorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma, waarbij melkveebedrijven mogen groeien met 100 procent mestverwerking, een prima voorstel. “Daarmee kunnen leden uit de voeten. Het houdt rekening met de regionale – overwegend intensievere – structuur en biedt voor elke ondernemer een kans”, vindt ZLTO.

LTO Noord vindt dat er grenzen moeten worden gesteld aan de optie voor 100 procent mestverwerking, om hiermee de groei van de melkveehouderij evenwichtig te laten plaatsvinden, met behoud van grondgebondenheid en weidegang en binnen de milieurandvoorwaarden. De beperking aan de grondloze groei moet erop gericht zijn dat de verhouding tussen grond en koeien niet scheef groeit en dat het voor melkveehouders ook aantrekkelijk blijft om fosfaatbenutting van de veestapel te verhogen en weidegang toe te passen.

ZLTO vindt het ook belangrijk dat weidegang en grondgebondenheid gestimuleerd worden, maar ziet graag dat dit marktkansen biedt voor ondernemers. De organisatie verwacht dat de melkveehouderij zich zal ontwikkelen als een gewaardeerde economische activiteit waar imago-technisch niets op af te dingen valt. “ZLTO neemt afstand van extreme vormen van melkveehouderij waar geen maatschappelijk draagvlak voor is”, staat in het standpunt van ZLTO. De organisatie kiest voor ‘eigenschaligheid’; het bedrijf moet passen in de omgeving, bij de ondernemer en bij de markt.  ZLTO vindt dat de melkveehouderij per definitie grondgebonden is. “Voor elke 2,5 koe is ongeveer 1 hectare ruwvoer nodig.”

De melkveewet wordt 1 januari van kracht. Een meerderheid van de Eerste en Tweede Kamer wil een beperking aan de groei met enkel mestverwerking. Dijksma komt in maart met een voorstel over de wijze waarop grondgebondenheid wordt geborgd.

Beheer
WP Admin