Rundveehouderij

Nieuws 2762 x bekeken 4 reacties

Subklinische pensverzuring op de loer

Lochem – Deze winter zal subklinische pensverzuring vaker voorkomen dan andere jaren het geval is.

Reden: snel verteerbare graskuilen met een flink aandeel melkzuur en ook nog eens zetmeelrijke en mede daardoor snel verteerbare snijmaiskuilen daarnaast.

Robert Meijer van ForFarmers Hendrix ziet de extra aandacht voor pensverzuring terugkomen in de rantsoenoptimalisatie die bij de veehouders wordt berekend. In vrijwel alle rantsoenen is extra aandacht voor de pensgezondheid vereist. "We zien dat er meer snelle rantsoenen zijn en daar moet je vooraf op inspelen." Bijvoorbeeld door extra structuurrijke producten zoals graszaadhooi, gehakseld stro of gedroogde luzerne te voeren, eventueel in combinatie met voeren van buffers. ForFarmers Hendrix brengt speciaal voor snel verterende rantsoenen een nieuw buffercomplex op de markt dat in het nieuwe product RumiBuffer wordt gebruikt, maar ook in de bestaande Univit Buffer wordt verwerkt.

In de loop van de winter zullen de problemen mogelijk alleen maar toenemen. Want de eigenschappen van de snijmaiskuilen veranderen onder invloed van de bewaringsduur. Zo neemt het percentage onbestendig zetmeel toe en dus worden de maiskuilen steeds sneller.

Meijer adviseert veehouders en begeleiders te letten op de eerste signalen van subklinische pensverzuring, zoals (te) dunne mest en te veel onverteerde delen in de mest. Ook neemt de herkauwactiviteit af. Praktijknorm is dat op een rustig moment van de liggende en staande koeien die niet aan het vreten zijn zo'n 60 à 70 procent moet herkauwen.

Laatste reacties

 • ohzo

  Goed verteerbare kuilen met een hoog gehalte aan melkzuur geven geen pensverzuring, maar bij een goed samengesteld rantsoen een goed rendement per ton gras. Is zeer welkom bij dalende melkprijzen.

 • peterhoogendoorn

  En hoe werkt dat dan bij compactvoeren ? Pensverzuring is volgens mij een gevolg van teveel kunnen selecteren. Dus vooral een probleem bij te droog rantsoen aan het voerhek.

 • peter 103

  Niet te veel Krachtvoer in 1 keer en de Samenstelling van het Krachtvoer aanpassen en pensverzuring komt niet meer voor.

 • Jan van het Zand

  De structuurwaarde van de graskuil is lager dan 20 jaar geleden. Wat is daarvan de oorzaak? Bevat tetraploÏd gras minder structuur dan diploïd gras? Als dat zo is, wat is dan het voordeel van tetraploïd gras? De hogere gewasopbrengst ten opzichte van diploÏd gras weegt dat dan wel op tegen de gezondheidsrisico's en de meerkosten van het bijvoeren met structuurvoer ( graszaadhooi etc.)?
  Tijdens een bijeenkomst vertelde iemand mij (hij heeft in de veredeling gezeten van grassen) dat de cellen van tetra's groter zijn dan van diploïde's. En in combinatie met dunnere celwanden, dat de ruwe celstof (houtigheid) daardoor ook minder is. Als dat zo is, dan is het maar de vraag of alleen tetraploïde grassen gezaaid dienen te worden. Immers het bijvoeren van structuurvoer met lage VEM-waarde vermindert ook de VEM-opname. Het is bovendien een voersoort extra, en dat kan tot selectief voer opnemen leiden. Diploïde grassen hebben en meer structuur en toch hoge VEM-waarde in één product, en blijkbaar tetraploïde grassen niet?

Of registreer je om te kunnen reageren.