RundveeNieuws

Steeds meer pijnstilling bij onthoornen

Doetinchem – Steeds meer kalveren krijgen een pijnstiller tegen de napijn bij onthoornen.

Dit blijkt uit een enquête van Boerderij. Van de 514 reagerende veehouders past 78 procent een pijnstiller toe. De redenen om een pijnstillend middel te geven of te laten geven zijn divers maar de hoofdmoot van de veehouders geeft aan dat de kalveren vlotter zijn als ze bijkomen uit de verdoving en goed blijven vreten.

De kosten voor de extra injectie spelen geen rol. 3 procent van de geënquêteerde veehouders gaf aan dat de veearts geen keus laat en de pijnstiller standaard toedient. De veehouders die geen pijnstiller gebruikt doet dit uit kostenoverweging of ziet geen nut in het gebruik. Volgens een ondervraagde dierenarts zijn dit meestal ook de veehouders die geen pijnstillers gebruiken bij de koeien. Het gebruik ervan zit nog niet tussen hun oren. Onder de dierenartsen is geen eenduidige lijn te zien. Drie van tien grote door Boerderij ondervraagde praktijken geeft hun veehouders geen keus en hebben de pijnstilling standaard opgenomen in het onthoornen. Eén prakijk geeft standaard pijnstilling als de dierenarts onthoornd maar laat veehouders de keus als ze het zelf doen. De rest van de praktijken adviseert wel pijnstilling maar is niet dwingend in het advies.

Uit de enquête valt op dat driekwart van de veehouders de kalveren niet meer zelf onthoornd. Dit wordt vooral aan de dierenarts uit besteedt. De dierenarts is toch al op het bedrijf voor bedrijfsbegeleiding en verdoofd de kalveren van te voren. Opvallend is dat ongeveer een kwart van deze veehouders aangeeft dat zij de dierenarts deskundiger voor deze handeling vinden dan zichzelf.

Beheer
WP Admin