RundveeNieuws

PvdD: boeren die quotum overschreden beloond met extra fosfaatruimte

Den Haag – Melkveehouders die in 2013 hun melkquotum hebben overschreden, worden hiervoor beloond door een hogere fosfaatreferentie.

Die conclusie trekt Eerste Kamerlid Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren tijdens het debat over de melkveewet. Hij vroeg Dijksma waar de fosfaatreferentie die melkveehouders krijgen op gebaseerd wordt. Dijksma antwoordde dat dit gebeurt op basis van de feitelijke productie op een melkveebedrijf. Bedrijven die in de aanloop naar afschaffing van het melkquotum in 2015 in referentiejaar 2013 al meer koeien hadden dan ze voor hun melkquotum nodig hadden, krijgen dus een hogere fosfaatreferentie dan ze op basis van hun melkquotum zouden krijgen. Koffeman vergelijkt de situatie met iemand die te hard rijdt en na het betalen van de boete voortaan altijd te hard mag rijden. “De melkveehouders worden niet beloond voor hun gedrag. Ze moeten gewoon superheffing betalen”, zegt Dijksma in reactie op de opmerkingen van Koffeman.

Melkveehouders hebben sinds zaterdag hun fosfaatreferentie ontvangen. Deze referentie is gebaseerd op de feitelijke situatie in 2013. Melkveehouders die hun bedrijf willen uitbreiden bij het afschaffen van het melkquotum per 1 april 2015, moeten ervoor zorgen dat er voor de extra fosfaatproductie bovenop de fosfaatreferentie plaatsingsruimte op grond is of verwerkt wordt. Hoeveel er van deze groei verwerkt mag worden, is nog onderwerp van gesprek. Dijksma verwacht voor 1 maart een keuze te hebben gemaakt voor de wijze waarop de grondgebondenheid van de melkveehouderij wordt geborgd. Deze AMvB krijgt een brede voorhangprocedure in de Tweede en Eerste Kamer, waarna de Raad van State er nog naar kijkt. De nieuwe regels worden van kracht zodra alles is aangenomen door beide Kamers.

Beheer
WP Admin