RundveeNieuws

Nog geen besluit over methode grondgebondenheid melkvee

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft nog geen keuze gemaakt over de wijze waarop ze de grondgebondenheid in de melkveehouderij wil gaan borgen.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer waarin ze de hoofdlijnen schetst voor de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarmee grondgebondenheid van de melkveehouderij geborgd moet worden.

LEI van de Wageningen UR heeft drie scenario’s doorgerekend. Het gaat om grondgebondenheid gekoppeld aan een norm van 50, 80 of 100 kilo fosfaatoverschot per hectare, grondgebondenheid via een standaardnorm van drie graasdiereenheden per hectare of grondgebondenheid gekoppeld aan de grond die al bij een bedrijf in gebruik is. Hierbij mogen bedrijven bij uitbreiding slechts een deel van de extra fosfaatproductie verwerken, het overige deel moet op grond dat het bedrijf in gebruik heeft worden geplaatst. In de berekening is gekeken naar 20, 50 en 80 procent van het fosfaatoverschot dat mag worden verwerkt.

Het effect van het vaststellen van een norm van drie graasdiereenheden per hectare blijkt het grootst. Hiermee moet de melkveestapel met 5 procent inkrimpen ten opzichte van 2015 en daalt het inkomen op sectorniveau naar verwachting tussen de €14 miljoen en €35 miljoen. Bij de andere methoden daalt het sectorinkomen met  €1 miljoen tot €6 miljoen.

Het effect van grondgebondenheid is het grootst op intensieve bedrijven. De maatregelen zullen het meeste effect op de grondprijs hebben in de Zuidoostelijke provincies.

Het effect op de totale grondgebondenheid van de melkveesector is bij de verschillende scenario’s beperkt omdat de omdat het grootste deel van de bedrijven óf niet uitbreidt, óf de extra fosfaatproductie kan beperken via het voerspoor.

Dijksma gaat nu met de betrokken partijen overleggen over de verschillende scenario’s en de concrete invulling van de AMvB. Ze verwacht de concrete invulling van de AMvB over drie tot vier maanden te kunnen presenteren aan de Tweede en Eerste Kamer.

Voor bedrijven die aan kunnen tonen dat ze afgelopen jaar hebben geïnvesteerd in groei via mestverwerking, zonder te kunnen weten dat er een verplichting van grondgebondenheid bij de groei zou komen, komt er een knelgevallenregeling.

De Eerste Kamer spreekt maandag over de melkveewet.

Beheer
WP Admin