RundveeNieuws

‘Melkveehouders moeten strak sturen op liquiditeit’

Utrecht – Melkveehouders zitten nu goed bij kas, maar moeten volgend jaar de vinger goed aan de pols houden om niet in liquiditeitsproblemen te komen. De melkprijs gaat namelijk sterk dalen.

Dit stelt Rabobank in een kwartaalbericht voor de eerste drie maanden van 2015. De bank verwacht dan opnieuw een daling van de melkprijs in Nederland. Door de daling wordt de liquiditeitspositie van melkveehouders krap. De bank stelt dat de markt zich pas herstelt als de mondiale melkproductie weer daalt.

Rabobank meent dat de prijzen van basiszuivelproducten hun bodem hebben bereikt. De voorschotmelkprijzen komen hier altijd wat achteraan. Die prijs zal zich het komende kwartaal tussen €30,00 en €25,00 per 100 kilo melk bewegen.

Op korte termijn wordt wel een daling in de Europese melkproductie verwacht, maar vanaf 1 april staan weer veel vaarzen klaar om het quotumloze tijdperk te benutten. De markt gaat zich pas echte herstellen als de mondiale productie voldoende is gedaald en de import door met name China weer genoeg stijgt. Dat zal niet vóór de tweede helft van 2015 effect hebben.

De voerkosten zijn in 2015 wel lager, door gedaalde krachtvoerprijzen en een goede ruwvoerpositie. De voerkosten kunnen de lage melkprijs echter niet goed maken. De kostprijs ligt hierdoor flink boven de verwachte melkprijs. Dat maakt dat de liquiditeitspositie van de melkveehouder in het komende halfjaar sneller terugloopt dan voor de bank acceptabel is. Daar komt bij dat melkveehouders mogelijk ook nog te maken hebben met de inkomensbelasting over 2014 en een eventuele superheffing. Ondertussen is de prestatietoeslag van FrieslandCampina beperkter.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin