RundveeNieuws

Melkveehouder reageert op melkprijsverlaging

Den Haag – Melkveehouders hebben vorige week na de bekendmaking van de decembermelkprijs een recordaantal koeien afgestoten. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl).

In de afgelopen jaren is het aantal slachtingen per week niet zo groot geweest als vorige week. Er werden maar liefst 15.338 runderen geslacht. Ter vergelijking; het gemiddelde aantal slachtingen lag in de eerste 49 weken van dit jaar op een kleine 10.000.

Melkveehouders reageren hiermee op de verlaging van de garantieprijs van FrieslandCampina. De zuivelverwerker verlaagde vorige week maandag haar prijs met €3,75 per 100 kilo melk naar €30,65. Door deze verlaging kan het leasen of betalen van superheffing niet meer uit. Superheffing kost bijna €28 per 100 kilo melk, wat betekent dat er maar weinig ruimte overblijft voor andere kosten. Met het oog op het wegvallen van het melkquotum in april melken veel melkveehouders boven hun quotumplanning. Nu de melkprijs flink gedaald is, willen melkveehouders toch hun productie remmen en stoten massaal oude koeien af.

Vorige week had het grote aantal slachtingen nog geen gevolgen voor de prijs van slachtkoeien. De handel in rundvlees is momenteel ook wat beter nu de kerstdagen voor de deur staan en het buiten weer wat kouder is. Ook voor in de komende weken wordt er veel extra slachtkoeien verwacht. Deze week zal de situatie in de handel ongewijzigd zijn, qua prijs en qua afzet. Voor de weken erna kunnen er wel wat problemen ontstaan met de afzet van vlees en de capaciteit bij de slachterijen. Veel vleesverwerkende bedrijven sluiten met het oog op de feestdagen en slachterijen sluiten de deuren ook een paar dagen. Handelaren zijn bang dat de grote uitstoot van koeien nog gevolgen gaat hebben voor de prijs in de eerste weken van januari.

Naast de handel in slachtkoeien is de afzet van gebruiksvee ook moeizaam. Melkveehouders willen nog wel wat koeien kwijt maar de vraag laat het afweten. Ook de export is rustig met de feestdagen voor de deur. De prijs van melkkoeien zal dan ook nog wat verder dalen.

Beheer
WP Admin