Rundveehouderij

Nieuws 2040 x bekeken 4 reacties

Mais in VS bevat 6,1 verschillende mycotoxinen

Lexington – Maissilage in de Verenigde Staten bevat gemiddeld 6,1 verschillende mycotoxinen per kuil. Dat blijkt uit onderzoek van Alltech, van monsters van 59 verschillende kuilen.

De verschillende mycotoxinen zijn soms enkelvoudig nog niet in te grote hoeveelheden aanwezig, maar de optelsom van de verschillende toxinen maakt dat de weerbaarheid van de koe onder druk komt te staan. Met name de penswerking en het functioneren van de bacteriën in de pens lijdt er onder.

Volgens Alltech geven koeien die onder belasting van mycotoxinen staan gemiddeld 1,6 kilo melk per koe per dag minder. Ook is het gemiddelde celgetal 39 procent hoger. De totale derving aan winstgevendheid van een koe daalt met €1,20 per dier per dag.

Alltech waarschuwt veehouders dat symptomen van mycotoxinen niet direct zichtbaar zijn. De melkgift gaat maar langzaam naar beneden en het celgetal stijgt ook langzaam. Een continue belasting met mycotoxinen lijkt vaak meer op die van een chronische aandoening maar dan met een breed spectrum van klachten en iets achterblijvende prestaties.

Laatste reacties

 • landboer

  En de oplossing?

 • cocoma

  De oplossing? Optimale bemesting zodat schimmels e.d. zo min mogelijk kans krijgen vervolgens super netjes inkuilen, zeer goed vastrijden, kuil voldoende laten afkoelen en conserveren (2 maanden) en vervolgens met voldoende voersnelheid en netjes werken opvoeren. Tenminste volgende de 'deskundigen'.

 • agratax2

  cocoma. Zouden we misschien voorzichtig moeten zijn met de huidige generatie GMO's? Het is bekent dat Rounr Up een verhoogde kans geeft op het moeilijk of niet meer opneembaar maken van microelementen. Hiermee is een optimale bemesting niet meer mogelijk en dus is een optimale planten groei hiermee ook niet meer mogelijk en dus is de plant vatbaarder voor schimmel infecties.

 • el

  Alltech heeft vast wel een product op de markt om dit probleem op te lossen!

Of registreer je om te kunnen reageren.