RundveeNieuws

Mais in VS bevat 6,1 verschillende mycotoxinen

Lexington – Maissilage in de Verenigde Staten bevat gemiddeld 6,1 verschillende mycotoxinen per kuil. Dat blijkt uit onderzoek van Alltech, van monsters van 59 verschillende kuilen.

De verschillende mycotoxinen zijn soms enkelvoudig nog niet in te grote hoeveelheden aanwezig, maar de optelsom van de verschillende toxinen maakt dat de weerbaarheid van de koe onder druk komt te staan. Met name de penswerking en het functioneren van de bacteriën in de pens lijdt er onder.

Volgens Alltech geven koeien die onder belasting van mycotoxinen staan gemiddeld 1,6 kilo melk per koe per dag minder. Ook is het gemiddelde celgetal 39 procent hoger. De totale derving aan winstgevendheid van een koe daalt met €1,20 per dier per dag.

Alltech waarschuwt veehouders dat symptomen van mycotoxinen niet direct zichtbaar zijn. De melkgift gaat maar langzaam naar beneden en het celgetal stijgt ook langzaam. Een continue belasting met mycotoxinen lijkt vaak meer op die van een chronische aandoening maar dan met een breed spectrum van klachten en iets achterblijvende prestaties.

Beheer
WP Admin