Rundveehouderij

Nieuws 4005 x bekeken 9 reacties

Liquiditeitspositie moet nog voldoende zijn

Utrecht - De Rabobank verwacht een verdere melkprijsdaling in het eerste kwartaal van 2015. Het aanbod op de wereld zuivelmarkt is onveranderd ruim terwijl grote afnemers als Rusland en China het nog af laten weten. Dit stelt de Rabobank in haar kwartaalbericht 1 2015.

De bodem van de markt in zuivelgrondstoffen lijkt bereikt, maar het duurt zeker nog tot halverwege het jaar voordat de melkprijs enig herstel laat zien. Om die lagere melkprijs te kunnen overbruggen, is het voor melkveehouders belangrijk inzicht in hun liquiditeitspositie te hebben. De bank verwacht dat de liquiditeitspositie daartoe voldoende moet zijn, gezien het feit dat de gemiddelde melkprijs in 2014 €39 per 100 kilo melk bedroeg. De liquiditeitspositie staat in het eerste kwartaal wel onder druk, maar door stabiel blijvende krachtvoerprijzen en een zeer ruime voorraad ruwvoer komen de voerkosten onder het gemiddelde van de laatste drie jaar te liggen. Daarnaast krijgen veel bedrijven door de goede inkomsten in 2014 te maken met de belastingdienst en door de hoge productie met superheffing. De Rabobank adviseert daarom de liquiditeitspositie in beeld te brengen en elke maand te monitoren. Op die manier kunnen eventuele tekorten vroeg worden gesignaleerd.

De melkprijsverwachting ligt voor het eerste kwartaal tussen de €30 en €25 per 100 kilo melk. Doordat de melkproductie ver boven niveau ligt, wordt nu volop in de veestapel geselecteerd om op die manier de dreigende superheffing te drukken. Door de melkprijsverwachting is het voor veel bedrijven niet mogelijk om een hoge superheffing te betalen. Dit is echter een tijdelijke oplossing, omdat veel vaarzen klaarstaan om vanaf 1 april in het quotumloze tijdperk gemolken te worden.

De wereldzuivelmarkt trekt pas in de tweede helft van het jaar aan. Er wordt wereldwijd zo'n 10 miljard kilo melk meer geproduceerd die afgezet moet worden. De grote kopers Rusland en China worden later in het jaar weer verwacht, maar dan moeten eerst nog voorraden weggewerkt worden.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Men leeft bij de RABO nog teveel op een roze wolk!

 • niet

  Of heeft de melkveehouderij op een roze wolk geleefd ???

 • koestal

  nog steeds superheffing betalen en ook nog steeds op melkquotum aflossen,ja ga d,r maar aanstaan,dus lege portemonnaie

 • Gesloten

  Krijgen we na de varkenscyclus nu ook de koeiencyclus?
  Maak de borst maar nat, en ga maar op de vaste kosten letten. Op veel plaatsen kan er nog veel bespaard/bezuinigd worden. Zo moet de varkenshouderij nu ook proberen te overleven. De wet van vraag en aanbod gaat ook gelden voor de rundveehouderij, nu het quotum er af gaat.

 • Koen Franken

  Volgens de ING dus weer een top jaar geweest in 2014 . Wat zeuren jullie eigenlijk toch . De sector kan gewoonweg helemaal niet omgaan met de prijsschommelingen zoals de andere sectoren dat al jaren kennen . We zien dat men dan al vlug naar Brussel stapt om geholpen te worden , maar ook daar is niks meer te halen . Dit zal nog wat geven de komende tijd .

 • japke33

  heeft ING er ineens ook verstand van?

 • margarietha 30

  ING Rabo ,1 pot nat!
  Als je niet meer aan je verplichtingen voldoet,ben je aan de beurt.

 • porky8

  Wat een piepers die melkveehouders

 • Tearpoal

  Het zal in de melkveehouderij net zo gaan als in de varkenshouderij of glastuinbouw
  De grote, nog al eens overgefinancierde bedrijven worden bij gefinancierd. Als een kleiner bedrijf niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen, wordt meteen de stekker er uit getrokken.
  Het resultaat zien we in de glastuinbouw
  Bankmensen, alvast een zalig kerstfeest.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.