RundveeNieuws

Liquiditeitspositie moet nog voldoende zijn

Utrecht – De Rabobank verwacht een verdere melkprijsdaling in het eerste kwartaal van 2015. Het aanbod op de wereld zuivelmarkt is onveranderd ruim terwijl grote afnemers als Rusland en China het nog af laten weten. Dit stelt de Rabobank in haar kwartaalbericht 1 2015.

De bodem van de markt in zuivelgrondstoffen lijkt bereikt, maar het duurt zeker nog tot halverwege het jaar voordat de melkprijs enig herstel laat zien. Om die lagere melkprijs te kunnen overbruggen, is het voor melkveehouders belangrijk inzicht in hun liquiditeitspositie te hebben. De bank verwacht dat de liquiditeitspositie daartoe voldoende moet zijn, gezien het feit dat de gemiddelde melkprijs in 2014 €39 per 100 kilo melk bedroeg. De liquiditeitspositie staat in het eerste kwartaal wel onder druk, maar door stabiel blijvende krachtvoerprijzen en een zeer ruime voorraad ruwvoer komen de voerkosten onder het gemiddelde van de laatste drie jaar te liggen. Daarnaast krijgen veel bedrijven door de goede inkomsten in 2014 te maken met de belastingdienst en door de hoge productie met superheffing. De Rabobank adviseert daarom de liquiditeitspositie in beeld te brengen en elke maand te monitoren. Op die manier kunnen eventuele tekorten vroeg worden gesignaleerd.

De melkprijsverwachting ligt voor het eerste kwartaal tussen de €30 en €25 per 100 kilo melk. Doordat de melkproductie ver boven niveau ligt, wordt nu volop in de veestapel geselecteerd om op die manier de dreigende superheffing te drukken. Door de melkprijsverwachting is het voor veel bedrijven niet mogelijk om een hoge superheffing te betalen. Dit is echter een tijdelijke oplossing, omdat veel vaarzen klaarstaan om vanaf 1 april in het quotumloze tijdperk gemolken te worden.

De wereldzuivelmarkt trekt pas in de tweede helft van het jaar aan. Er wordt wereldwijd zo’n 10 miljard kilo melk meer geproduceerd die afgezet moet worden. De grote kopers Rusland en China worden later in het jaar weer verwacht, maar dan moeten eerst nog voorraden weggewerkt worden.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin