Rundveehouderij

Nieuws 1501 x bekeken 14 reacties

Ledenraad stemt in met vernieuwd Foqus planet

Amersfoort – De ledenraad van FrieslandCampina stemt in met de wijzigingsvoorstellen in het vernieuwde Foqus planet, het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma.

Het nieuwe systeem heeft scherpere basiseisen, maar ook een herstelkans en een beloning voor duurzaamheidsprestaties. Als een lid niet in voldoende mate aan de basiseisen voldoet, geldt een herstelperiode van vier weken. Bij het uitblijven van herstel volgt melkweigering. Ook worden onaangekondigde beoordelingen ingevoerd en is gebruik van de KringloopWijzer verplicht bij melkveebedrijven met fosfaatoverschot.

Met Foqus planet wil FrieslandCampina ook bijdragen aan het behalen van sectordoelen voor 2020. Er zijn zes meetbare indicatoren op het gebied van diergezondheid en –welzijn, biodiversiteit & milieu en klimaat & energie. Daarbij loont het resultaat, niet de inspanning. Aan het resultaat per indicator worden punten toegekend en deze leiden tot een totale puntenscore. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van de geleverde hoeveelheid melk en het totaal aantal behaalde punten. De toeslag wordt gefinancierd door een pro forma inhouding van €0,25 per 100 kilo geleverde melk.

De bijdrage voor weidegang verandert. Deze gaat naar totaal €1 per 100 kilo melk. Deze verhoging, die bovenop de bijdrage van €0,50 per 100 kilo melk uit de onderneming komt, wordt betaald uit een coöperatieve regeling. De inhouding bedraagt €0,35 per 100 kilo melk. Dit betekent dat melkveebedrijven die geen weidegang toepassen financieel bijdragen aan behoud van weidegang. De bijdrage aan deelweidegang wordt €0,46 per 100 kilo melk.

Laatste reacties

 • .....

  Stemt de ledenraad wel eens ergens niet mee in dan?

 • boerderij12

  stemmen?was een hamerstuk

 • johannetje

  Een hamerstuk is ook stemmen, dan is blijkbaar niemand tegen.

 • Demeter Griend

  Je krijgt nog 4 weken de tijd voordat de melk niet meer geleverd kan worden.
  Als de politie je pakt met drank op achter het stuur krijg je toch ook geen 4 weken dem tijd om weer nuchter te worden.
  Direct uitsluiten van melk leveren er is straks genoeg melk, van zulke prutsers moet onze fabriek afscheid nemen. Dat leert het snelst af voor iedereen.

 • Trot

  let op binnen drie jaar weer wat nieuws want stel je voor dat iedereen alles voor mekaar heeft succes

 • abtje

  Uiteraard hoeft de melk die uit het buitenland aangetrokken wordt hier NIET aan te voldoen. Is alleen voor de eigen leden van toepassing.

 • Koen Franken

  Vreemd , zoveel ontevreden melkveehouders , maar geen enkele die opstapt . Bij een coöperatief zijn de leden de baas , maar jullie laten het gewoon maar weer over je heen komen .

 • haam

  demeter griend als ik jou was zou ik de eisen nogmaar eens goed doornemen want voor je het weet ben je aan de beurt want 2 keer een barstje in een vloertegel en een onaangekondigde beoordeling extra en je kunt 2 weken duurzaam geproduceerde weidemelk in je riool laten lopen wat voor negatieve reacties gaat dit nog allemaal opleveren hart in nederland ( sbs ) gaat het nog druk krijgen .

 • Mozes

  @arie manders, de grote meerderheid van de leden bij FC begrijpen de noodzaak om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Ze begrijpen dat dit een noodzaak is voor een goede marktpositie. Tegelijk wordt door velen de extra eisen wel als een belasting ervaren en praat men daar ook over.

 • Demeter Griend

  haam
  Gewoon droogspuiten en wat er nog uit komt in de gierput, dat hoeft echt niet in de sloot.
  Als je niet meer kan leveren red de bank er verder vanzelf mee, kan een goeie ondernemer het land beter gaan gebruiken of een starter die geen quotumkosten op zijn rug heeft.
  Dat is beter voor iedereen ook voor ons.
  Bij sbs-6 schrikken ze hun rot als ze zien waarom dergelijke melk niet meer mag afgeleverd worden, das zeker geen reclame.
  Een slechte mechanisatiedealer breng je je trekker toch ook niet meernaar toe.

 • landboer

  Demeter zal wel geen koeien melken anders had ie niet zoveel praats

 • BetterCows

  Hoeveel kaas is er in rook op gegaan ? Foutje ,duurzaam , puntje`s ,milieu, gezondheid ,energie,klimaat ?

 • Katrijn van Dalen

  @Abje Wordt er melk uit het buitenland aangetrokken dan? Ik dacht toch echt dat er in Nederland al voldoende melk was.

 • Marco22

  Kan iemand mij uitleggen waarom RFC denkt baas te kunnen spelen op mijn bedrijf. Zonder finan. risico en arbeid erin te steken. En alles denkt te kunnen bewerkstellingen onder de dreiging `anders komen we je melk niet meer ophalen`.
  puh..

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.