Rundveehouderij

Nieuws 1658 x bekeken 2 reacties

Koeien & Kansen bedrijf houdt €1 per 100 kilo melk extra over

Wageningen – De Koeien & Kansen-bedrijven hielden in 2013 gemiddeld €1 per 100 kilo melk meer over dan het gemiddelde bedrijf uit het Bedrijveninformatienet LEI.

Omdat juist de grootste bedrijven het best draaien, is gemiddeld over de vijftien bedrijven veel geld, ruim €55.000 extra, beschikbaar voor privé, belasting en vervangingsinvesteringen. Dat blijkt uit de bedrijfseconomische analyses verricht door het LEI.

De Koeien & Kansen-bedrijven zijn met ruim 19.000 kilo melk per hectare ruim 4.600 kilo melk intensiever. Ook hebben ze met 66 hectare grond 14 hectare grond meer dan het gemiddelde bedrijf van het Bedrijveninformatienet.

Op basis van de hogere intensiteit worden ook ruim hogere voerkosten verwacht. Die zijn echter maar €0,24 hoger dan gemiddeld. Het voersaldo van de Koeien & Kansen-bedrijven is uiteindelijk €0,60 per 100 kilo melk beter. Het  hogere saldo wordt versterkt door €0,76 lagere niet-toegerekende kosten per 100 kilo melk, voor onder andere gebouwen, land, arbeid en loonwerk. Uiteindelijk resteert een inkomen uit het bedrijf dat bijna €2 per 100 kilo melk hoger is dan het gemiddelde bedrijf van het Bedrijveninformatienet. Maar omdat de Koeien & Kansen-bedrijven gemiddeld ook zwaarder gefinancierd zijn, gaat er ongeveer €1 per 100 kilo melk meer voor rente en aflossing naar de bank. Er resteert dus één euro per 100 kilo melk extra voor privé, belasting en vervanging.

Ondanks de strengere bemestingsnormen, of misschien juist wel dankzij deze normen, zijn de deelnemers aan Koeien & Kansen intensief bezig met benutting van stikstof en fosfaat en houden ze ook focus op de economie.

Laatste reacties

  • melkveehouder .

    Misschien vergis ik me, maar dat zou betekenen dat óf het gemiddelde bedrijf 5.5 miljoen liter melk levert, óf dat het ' vele extra geld' geen € 55.000 bedraagt, maar ' slechts' € 5.500.

  • minasblunders1

    Niet ál te kritisch worden, Melkveehouder. Deze mensen vinden zichzelf zééééér deskundig.

    Men zou beter eens naar de werkelijkheid kunnen kijken, zowel wat betreft de bedrijfseconomische boekhouding als de mestwet. Beiden hebben nl. niets met de werkelijkheid te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.