Rundveehouderij

Nieuws 9741 x bekeken 9 reacties

Fouten in opgave fosfaatreferentie melkvee

Den Haag – De opgave fosfaatreferentie die melkveehouders krijgen van uitvoeringsdienst RVO.nl blijkt niet in alle situaties te kloppen. Het aantal geregistreerde melkkoeien is in veel gevallen te hoog vastgesteld, het aantal jongvee van een jaar en ouder te laag. Ook kloppen de fosfaatnormen voor natuurterrein niet voor alle situaties.

Dat bevestigen meerdere adviseurs. RVO.nl erkent de foutieve overgang van jongvee naar melkkoeien als gevolg van een 'verkeerde selectie' en gaat de berekening aanpassen. Het streven van RVO.nl is om op zo kort mogelijke termijn, bij voorkeur nog voor kerst, een nieuwe berekening beschikbaar te stellen via mijn.rvo.nl, aldus een woordvoerder.

Jongvee automatisch melkkoe

Volgens Johan Temmink, mestdeskundige van ForFarmers Hendrix, gaat het vooral mis bij de registratie van melkkoeien. Jongvee van een jaar en ouder (categorie 102) wordt automatisch aangemerkt als melkkoe (categorie 100) als ze de leeftijd van twee jaar hebben bereikt, ook al hebben ze nog niet gekalfd. Dan kloppen de dieraantallen niet met de eigen administratie. Volgens Temmink hebben boeren ook problemen met het vinden van hun gegevens op de website van RVO.nl. Gert ten Have, Bedrijfskundig adviseur bij Flynth, bevestigt de automatische overgang van jongvee naar melkkoe. Hij wijst ook op onduidelijkheid over de te hanteren fosfaatnorm bij natuurgrond.

Fosfaatarm bouwland

Volgens Toine Driessen, specialist regelgeving van Component Agro, zijn er ook foutieve gegevens opgenomen over fosfaatarm bouwland. Hij wijst ook op de afwijkende normen op natuurgrond en afwijkende aantallen melkkoeien. De geconstateerde verschillen kunnen op het eerste gezicht gunstig lijken; zo levert een hoger aantal melkkoeien een hogere fosfaatreferentie op. Maar een boer heeft er niets aan als het later alsnog wordt teruggedraaid. Voor bijvoorbeeld de toepassing van de juiste fosfaatnorm op natuurgrond zal een boer zelf aanvullende gegevens moeten verstrekken.

Gegevens inzien

Sinds vorige week kunnen veehouders die volgens RVO.nl in 2013 melkvee hadden hun geregistreerde veegegevens inzien op RVO.nl. Die gegevens zijn van belang voor het bepalen van de zogenoemde melkveefosfaatreferentie die in de melkveewet staat. De aantallen melkvee in 2013 en de fosfaatplaatsingsruimte in 2013 bepalen de referentie. Melkveehouders die in 2015 en volgende jaren meer fosfaat produceren door extra melkvee boven de referentie moeten maatregelen nemen: of extra grond of het extra overschot volledig verwerken. De optie van volledig verwerken wordt in 2015 nog beperkt door aanvullende regels die nog niet bekend zijn.

Volgens RVO.nl worden bij natuurgrond standaardnormen gehanteerd. Als uit het bijbehorende beheersregime blijkt dat een lagere norm gehanteerd moet worden, dan kan de boer dat in zijn zienswijze aangegeven.

Februari

De referentie die boeren op RVO.nl kunnen inzien is nog voorlopig. De overheidsdienst gaf eerder al aan dat wijzigingen die voor 1 februari 2015 worden doorgegeven nog worden meegenomen bij de vaststelling van de definitieve beschikking. Die beschikking wordt 'begin 2015' verstuurd.

De gegevens over de melkveefosfaatreferentie op RVO.nl zijn in te zien via de pagina Verantwoorde groei melkveehouderij

Laatste reacties

 • MdB1234

  haha wat een prutsers. Zal is de fosfaatproductie in 2012 en 2013 ook op dezelfde manier zijn berekend?!!!!!!!
  1 + 1 = 2

 • Martin Oldenhof

  Zo weet je ook nooit waar je aan toe bent.

 • Marco22

  Zo wordt er ook klakkeloos vanuit gegaan dat al wat koeien produceren ook geleverd is aan fabriek. Mensen die melk uithouden om bijv. aan de kalveren te voeren hebben een hoger produktie per koe dan waar rto vanuit gaat. Of als je afgekeurde melk in de put hebt laten lopen. En de vraag is hoe ga je dat bewijzen?

 • hendruk

  Hebben ze al vele tientallen jaren alle aantallen stuks vee aanwezig in elk jaar, dus op een presenteerblaadje, gaat het nog fout. Da's Prutsen met de hoofdletter P!! Zouden wij zoiets presteren worden we meteen gekort op de TR.

 • landboer

  Waar maken jullie je druk om, heb je meteen je referentie hoger. Verrekenen ze zich een keer in het voordeel van de boer is t weer niet goed.

 • koestal

  Wie maakt deze fout ? die moet hem ook maar herstellen !

 • wmeulemanjr1

  Wijzigingen doorgeven tot 1 februari is wel heel kort dag voor de veehouder nu RVO fouten heeft gemaakt, 1 maart lijkt mij handiger.

 • japke33

  Hoe zat het ook alweer? 1Vinkje verkeerd in de gecombineerde opgave en het kost duizenden euro's, maar een grove fout gemaakt door de politiek wordt totaal niet moeilijk over gedaan. Vreemde praktijken.....

 • Marco22

  idd wmeulemanjr1, en als ook nog de server van rto eruit ligt dan schiet het helemaal niet op. Btw hoe bestaat het dat de wet `normering topinkomens publieke sector` wel een jaar in de la gaat en de melkveewet niet??? Terwijl zij allebei op 1 januarie in gaan sterker nog melkveewet moet nog door de 1ste kamer. En die andere is al aangenomen.?????

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.