RundveeNieuws

Eerste Kamer lijkt akkoord met melkveewet

Den Haag – Een meerderheid van de Eerste Kamer lijkt in te stemmen met het wetsvoorstel Verantwoorde groei melkveehouderij. Dat bleek tijdens het eerste deel van het debat in de Eerste Kamer.

Hoewel staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de vragen van de Eerste Kamer pas dinsdag gaat beantwoorden, lijkt er met steun van VVD, PvdA, CDA en PVV een meerderheid. Daarmee lijkt de derogatie, waarvan de melkveewet een voorwaarde is, veiliggesteld.

De Eerste Kamer blijft kritisch over de hoge snelheid waarmee ze de melkveewet moet behandelen. Dit moet in twee weken, terwijl een wetsbehandeling normaal enkele maanden duurt. PVV-Senator Martin van Beek vindt dat de wetsbehandeling iets weg heeft van een speeddate, maar dan zonder de vrijblijvendheid. Eerste Kamerlid Geert Reuten vindt dat Dijksma de rol van de Eerste Kamer niet helemaal serieus neemt, gelet op de slechte voorbereiding van het voorliggende wetsvoorstel en de korte tijd waarin de Kamer de wet dient te behandelen.

VVD-Senator Sybe Schaap heeft wel vragen over de grond die mee telt voor grondgebondenheid en de juridische houdbaarheid hiervan. Hij pleit ervoor om kortlopende afspraken over grondgebruik ook mee te laten tellen voor grondgebondenheid. VVD en PvdA willen beide weten wat er gebeurt zolang de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) nog niet van kracht is. “Mogen bedrijven dan grondloos groeien?”, vraagt Schaap. PvdA-Kamerlid Wouter van Zandbrink zegt dat de PvdA graag meewerkt aan verantwoorde groei van de melkveesector, zekere vanwege het effect op de werkgelegenheid.

SGP-Senator Gerrit Holdijk is bezorgd dat de melkveehouderij de intensieve veehouderij achteraan gaat. Hij pleit voor grondgebondenheid en een eerlijke verdeling van de beperkte fosfaatruimte die er nog is. Hij wil hiermee voorkomen dat een beperkt aantal bedrijven met snelle groei alle ontwikkelruimte opsoupeert.

Inhoudelijk zijn de linkse partijen kritisch over de wet. SP, PvdD en GroenLinks vinden dat de melkveehouderij niet verder mag groeien en dat weidegang wettelijk verplicht moet worden. Uit een maandag gepresenteerd rapport van Alterra blijkt dat het percentage weidegang opnieuw is gedaald. 65 procent van de koeien krijgt weidegang, tegen 72 procent drie jaar geleden.

Thom de Graaf (D66) vindt de melkveewet te vrijblijvend. Ook de hoofdlijnenbrief over de AMvB, waarin de grondgebondenheid geregeld moet worden, geeft volgens hem geen richting.

Het debat wordt dinsdag vervolgd, waarna er ook gestemd zal worden.

Beheer
WP Admin