Rundveehouderij

Nieuws 3603 x bekeken 7 reacties

Een op de vijf melkveebedrijven werkt met melkrobot

Dronten - Van de 18.174 actieve melkveebedrijven werken 3.428 bedrijven, ofwel 19 procent met een automatisch melksysteem. Dat blijkt uit de statistieken van Stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties) in Dronten.

Het aantal robotbedrijven nam in 2014 (cijfers tot en met 21 december) toe met 230 bedrijven. Het aantal boxen nam toe met 506. Dat betekent een gemiddelde van 2,2 boxen, terwijl in Nederland gemiddeld rond 1,65 melkboxen per bedrijf met automatische melkinrichting aanwezig is.

Ook toenemend in aantal zijn de swing-overmelkstallen, met 56 bedrijven tot en totaal van 321. Het aantal draaimelkstallen nam toe tot 868 (+20) en ook de zij-aan-zijmelkstallen groeiden in aantal. Dit melkstaltype komt nu voor op 3.470 bedrijven (+113).

Afnemend in aantal zijn de grupstallen waarvan er nu nog 1.434 in bedrijf zijn, de tandemmelkstallen met 673 bedrijven en de visgraatmelkstallen. Dit laatste melkstaltype  is met 557 bedrijven afgenomen, maar is met in totaal 8.151 bedrijven nog altijd het meest voorkomende type melkstal.

Laatste reacties

 • Jongman

  Dan zijn de ontwikkelingskosten er nu wel uit en kunnen de onderhoudskosten omlaag!! Deze zijn absurt hoog.

 • Demeter Griend

  Een lust voor het oog en iedere ochtend lekker uitslapen.

 • 344412

  #1, verkeerde kleur gekocht?

 • simpel boerke

  @1 inderdaad, voor de kleinste lullige onderdelen worden soms absurde bedragen gerekend. Hier zullen de robotleveranciers toch werk van moeten maken, anders gaat het op termijn tegen werken. Kijk naar de mestrobotjes, iets wat ook over z'n hoogtepunt heen is.

 • joannes

  Dat die onderdelen zo duur zijn is onderdeel van hun business plan. Je eerst in hun kamp lokken met zoals het lijkt redelijke exploitatie kosten, om vervolgens in het onderhoud en de service de lat er over te leggen. Een transparanter system van kosten zou zijn de kosten per melkbeurt te laten berekenen inclusief service en onderhoud. Eventuele tegenvallers komen niet meer voor en die producenten hebben een voordeel wanneer ze de apparaten onderhoudsvriendelijker maken; in frequentie en kosten. Wanneer ze zo concurreren met elkaar is het kaf snel van de koren gescheiden. en de Boer voordeliger uit zonder dure verrassingen.

 • pieter p

  Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar in Frankrijk betaal je per jaar 1 vast bedrag per robot en dan per melkbeurt erbij. Dat geldt voor lely

 • bb40

  In de melkveehouderij is'het jezelf gemakkelijk maken' een luxe die nog nooit heeft gekund.
  In een 2x10 haal je 1200liter/uur daar doet een ams 20 uur over.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.