Rundveehouderij

Nieuws 5621 x bekeken 4 reacties

EC verwacht melkprijs rond €350

Brussel – De Europese Commissie verwacht dat de melkprijs in de EU de komende tien jaar gemiddeld €350 per ton zal bedragen, wat ze een 'relatief stevig niveau' noemt. Volgens het melkmarktobservatorium van de EU lag de prijs in september op €363 terwijl het jaar werd aangevangen met €391. De Commissie denkt dat de productie tot 2024 met 12 miljoen ton groeit tot 158 miljoen ton.

Hoewel de zuivelmarkt momenteel onder druk staat en de zuivelproductie wereldwijd groeit, zijn de vooruitzichten voor de middellange termijn voor melk en zuivelgrondstoffen door een gestaag groeiende vraag op de wereldmarkt gunstig. Het prijsniveau is volgens de Commissie wel bijzonder moeilijk te ramen, omdat het lastig schatten is hoeveel meer melk boeren gaan produceren als het melkquotum wegvalt in 2015.
De groei van de EU-zuivelproductie wordt volgens de marktvorsers van de Commissie gelimiteerd door een toenemende productie in concurrerende delen van de wereld, zoals Nieuw-Zeeland. Productie lijkt zich steeds meer te concentreren in gebieden met lagere productiekosten en daar waar boeren en zuivelondernemingen het meest hebben geïnvesteerd. Nederland voldoet zeker aan de laatste voorwaarde.
De meeste extra melk zal worden verkocht als melkpoeder of kaas. De kaasproductie zal toenemen tot 11 miljoen ton in 2024. De groei komt vooral voort uit een toenemende consumptie van kaas in de EU zelf. De poedervorm maakt export over grote afstanden eenvoudig en goedkoop en deze productie is dan ook gericht op export naar verre landen zoals China.

Laatste reacties

 • koestal

  nog 4 maanden en dan gaan we los !

 • aejp.poels

  met deze verwachtingsprognose houd je de boer wel even rustig, garanties 0,0

 • koestal

  De bodem in de markt is nog niet bereikt,zal wel tot een kwartje gaan

 • frederik herman

  zwartkijkers en wijsneuzen weten evenveel ;ook niks!

Of registreer je om te kunnen reageren.