RundveeNieuws

Deel landbouwcommissie pleit opnieuw voor zachte landing zuivelsector

Brussel – Leden van de landbouwcommissie van het Europees Parlement hebben Eurocommissaris Phil Hogan gevraagd om maatregelen te nemen om de zuivelmarkt te stabiliseren. De parlementsleden zijn bezorgd over de sterke schommelingen van de melkprijs.

“De situatie in de zuivelsector is zorgwekkend en het ziet ernaar uit dat de zuivelmarkt nog verder achteruit gaat. We moeten voor een zachte landing zorgen”, vindt Paolo Da Castro van de sociaaldemocraten. Hij pleit voor nieuwe ideeën of nieuwe instrumenten om de melkveehouders te ondersteunen. De Britse conservatief James Nicholson zegt dat de crisis in de zuivelsector een van de grootste problemen op dit moment is in de Europese agrarische sector. Hij vraagt de Europese Commissie om de interventieprijs te verhogen. Nicholson zegt dat de huidige melkprijs totaal niet realistisch is. Lidia Rodriguez van Europees Unitair Links (GUE/NGL) vindt dat de bepalingen van de marktordeningsregels moeten worden aangepast nu het melkquotum wordt afgeschaft. “De huidige situatie op de zuivelmarkt is niet alleen het gevolg van de Russische boycot, de afschaffing van het melkquotum speelt ook een rol”, aldus Rodriguez.

Nederland heeft afgelopen jaar meerdere pogingen gedaan om een zachte landing te realiseren voor de zuivelsector. Hiervoor wist staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken geen meerderheid in de Europese landbouwraad te realiseren.

Beheer
WP Admin