RundveeNieuws

DOC Kaas verlaagt voorschot met bijna €4,00

Hoogeveen – DOC Kaas verlaagt de voorschotprijs over december met €3,97 naar €25,82 per 100 kilo. Daarmee komt de gemiddelde voorschotprijs over heel 2014 uit op €36,12 per 100 kilo. Dat is €1,94 lager dan de prijs van €38,06 in 2013.

Deze prijzen gelden bij een jaarleverantie van 700.000 kilo melk, na aftrek van btw en 5 cent per 100 kilo heffing voor Zuivel NL.

De vetprijs voor december is met 35 cent verlaagd naar €2,51, de eiwitprijs is met 70 cent verlaagd naar €5,02 per kilo.

Directeur Marc Ligthart kan naar eigen zeggen geen verdere uitspraken doen over de marktontwikkelingen. Hij verwijst naar analisten en grote ondernemingen, die de perspectieven voor de komende maanden somber inzien. Daarbij is de druk op de kaasprijs zeer hoog, stelt hij vast. Over de hoogte van de nabetaling wil Ligthart ook nog geen uitspraken doen. “Eerst moeten we de jaarrekening opmaken”, stelt hij.

Directie en raad van commissarissen hebben onlangs besloten om voorlopig even te wachten met verder investeren op het Zuivelpark. Dat kan ook omdat de oude fabriek aan de Alterveerstraat langer open kan blijven, tot uiterlijk eind 2021.

Hoewel de druk op de kaasprijs erg hoog is, loopt de afzet van kaas redelijk, zegt Ligthart. “We zijn druk bezig met de uitvoering van onze internationaliseringstrategie en dat loopt.” Vorig jaar opende DOC Kaas samen met Hochwald een verkoopkantoor in Dubai. De Europese kaasverkopen naar het Arabisch schiereiland zijn afgelopen jaar flink gestegen, maar er zijn meer partijen die daar extra kaas proberen af te zetten.

Beheer
WP Admin