Rundveehouderij

Nieuws 4673 x bekeken 7 reacties

Clenbuterol-vondst op kalverbedrijf

Den Haag - Op een kalverbedrijf in het zuiden van het land is in urine en haarmonsters de verboden groeibevorderaar clenbuterol aangetroffen.

Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma.

Het illegale gebruik is aan het licht gekomen door een controle van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV). De SKV heeft op 20 november melding gemaakt van de vondst, waarna de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nader onderzoek is gaan uitvoeren.

Op het bedrijf waren 754 kalveren aanwezig in zes stallen. Bij een steekproef door de NVWA bij 31 dieren werden bij zeven dieren sporen van clenbuterol in de haren gevonden. De kalveren maakten deel uit van een groep van 167 dieren verdeeld over vier stallen. Die kalveren worden nu onderzocht. De elf positieve dieren worden uit de handel genomen.

Bij 587 kalveren in twee stallen zijn nog geen sporen van clenbuterol aangetroffen. Daarvan worden elf dieren geslacht een gecontroleerd op de verboden groeibevorderaar.

Zeven dieren die al voor de slacht waren afgevoerd worden gerecalled. Vlees en vleesproducten worden geblokkeerd.

Op het bedrijf zijn  water-, voer- en omgevingsmonsters genomen.

Laatste reacties

 • Snel

  Je bent onschuldig tot `t tegendeel bewezen is, als hij schuldig is bevonden, op slot die tent. Vleescowboys hebben we geen gebrek aan.

 • farmerbn

  ..in twee stallen zijn nog geen sporen aangetroffen... Boerderij doet hiermee het vermoeden gelden dat er wel sporen gevonden gaan worden en dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je moet het niet spannender maken dan het is.

 • joohoo

  In de haren ? niet in de urine!. Buitenlandse kalveren en wachttijd nog niet voorbij? Hoeveel procent van de aangevoerde kalveren heeft een antibiotica kuur achter de rug of nog niet eens afgemaakt?. Ik heb dit voorjaar bloed geprikt toen bleek 80% positief bij aanvoer via de verzamel plaats, hoe het nu is weet ik niet.

 • LUCTOR

  @joohoo Wat is de oorzaak van die 80% positief ? Is toch niet normaal en wie zet er zulke dieren op.

 • joannes

  @LUCTOR, dan wordt ook duidelijk waarom die buitenlandse kalven zo populair zijn. Een behandelde start, op die jonge leeftijd is het blijkbaar een ¨medische behandling voor de lucht wegen¨! Tot ze natuurlijk op Haren gaan testen!

 • juur

  Worden zieke kalveren in Nederland niet behandeld. Met welke middelen worden ze behandeld tot ze weer gezond zijn. Er zijn toch ook preventie behandelingen, wat zijn dat voor middelen.

 • joohoo

  Je zit met wachttijd, dit is al gauw 35 dagen . de kans dat je een dier aanvoert wat nog in zijn wachttijd is erg groot.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.