RundveeNieuws

Alterra: weidegang in 2020 naar 57 procent

Rotterdam/Den Haag – De ondertekenaars van het Convenant Weidegang slagen er niet in om de eigen doelstellingen te halen. Dit stelt Milieudefensie op grond van een onderzoek dat Alterra in opdracht van de milieuorganisatie heeft gedaan.

Nu staat nog 65 procent van de koeien buiten, tegen 72 procent drie jaar geleden. Richting 2020 gaat het percentage naar nog maar 57 procent.

Het rapport is maandagmiddag gepresenteerd in Rotterdam. Daarbij waren alle ondertekenaars van het Convenant Weidegang aanwezig. Zuivelcoöperatie FrieslandCampina kreeg een prijs uitgereikt voor stimulering van de weidegang. Het bedrijf verdubbelt per 1 januari 2015 de weidegangpremie (zij het deels gefinancierd uit het bestaande melkgeld). Ook Wageningen UR viel in de prijzen. Cono, de zuivelcoöperatie die de leden het eerste ging belonen voor weidegang, kreeg de derde prijs.

De zuivelindustrie en melkveehouderij erkennen dat de weidegang in Nederland onder druk staat, maar Kees Romijn, voorzitter van de LTO vakgroep melkveehouderij, stelt dat de Nederlandse melkveehouderij er zonder maatregelen nog slechter voor had gestaan qua weidegang.

De zuivelindustrie en LTO hanteren overigens anders cijfers dan Alterra en Milieudefensie doen. Dat is met name omdat de zuivelindustrie en LTO ook deelweidegang meetellen voor de meting van weidegang. Daarmee komt de melkveehouderij nog op 81 procent weidegang in 2013, tegenover 65 procent weidegang volgens Alterra in dit jaar.

Uitgedrukt in nuchtere aantallen, zijn er dit jaar 16.000 koeien meer bij gekomen die nooit buiten komen, aldus Alterra. Tussen 2015 en 2020 gaat het aantal koeien in de wei bovendien jaarlijks verder afnemen, verwacht het onderzoeksinstituut.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin