Rundveehouderij

Nieuws 3886 x bekeken 32 reacties

Actie voor koe in de wei

Rotterdam – Milieudefensie zal maandag 15 december voor de Markthal in Rotterdam actie voeren om koeien in de wei te houden. De actie bestaat uit het plaatsen van een megakoe van vier meter hoog, zes meter lang en drie meter breed.

Op 15 december worden de jaarcijfers van het Convenant Weidegang gepresenteerd. Het convenant is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties, die als doel hebben de koe in de wei te houden. Milieudefensie stelt echter op basis van een nieuw rapport van Alterra, dat cijfers laten zien dat koeien uit de wei verdwijnen. Met de megakoe vragen de actievoerders van Milieudefensie om aandacht voor weidegang. De actie is onderdeel van de campagne 'Wij Willen Wei' van Milieudefensie.

Laatste reacties

 • farmerbn

  En mensen op een flat een tuin.

 • Mozes

  Milieudefensie is er toch voor het milieu? Wat heeft weidegang hier mee te maken? Goedkoop scoren met iets wat hun werkterrein niet is.

 • farmerbn

  Vaak is het zo dat opstallers betere cijfers hebben op milieugebied dan weiders. Milieudefensie gaat dus voor een slechter milieu! Makkelijk pareren voor LTO.

 • kleine boer

  Als ze hier buiten lopen als het warm is of regent komen ze ad deur dat ze naar binnen moeten... als er 1 buiten gekalfd heeft massaal ad deur schijnt iets aparts te zijn een kalf. Zal wat worden als het bij moeder laten verplicht gaat worden nu halen we de stekker al uit de deurbel als er 1 gekalfd heeft in het afkalf weitje. Ik vind weidegang super maar moet wel kunnen kleine huiskavel dan lukt dat gewoon niet klaar en mooi binnen houden.

 • alco1

  @farmerbn. LTO doet niets, met de motivatie dat je het onderwerp niet te groot moet maken. Het heeft echter tot gevolg dat ze weer goedkoop kunnen scoren en voort kunnen woekeren.

 • rmw

  Milieu scoort niet meer, dan maar met iets aaibaars scoren... Inderdaad lachwekkend dat het door hun gewenste mestbeleid oorzaak nr 1 van opstallen is. Wij jagen de koe uit de wei, is getekend: Milieudefensie!!

 • j.verstraten1

  Farmerbn, opstallers betere cijfers op milieugebied? Welke? Help LTO even mee met het makkelijk pareren aub.

 • alco1

  @ verstraten. Geen betere cijfers op milieu gebied. Dat klopt. Dit komt omdat cijfers gewillig zijn.

 • joannes

  Weer zo´n Propaganda club die zich met ondeskundigheid moet bemoeien tegen Boeren in ruil Giften en Donaties. Zo kan een New Zealandse Boeren organisatie de NL veehouderij onder druk zetten. Op giften de concurrent onder druk zetten. En de Politiek,...... die applaudiseert want dat brengt stemmen en daarmee invloed. Boeren Bullying, want het Publiek weet wat goed voor koe is. Ze hebben nog uur met zo´n beest geleefd en weten wat ze wil, want ze kunnen het zien op de Foto, of de Film!

 • somporn

  Ze mogen al blij zijn dat ze weten dat er melk uit de ``plof``koe komt.
  Want kaas van een plofkoe is niet te eten (tv Keuringsdienst van Waarde)

 • Martin Oldenhof

  'De actie bestaat uit het plaatsen van een megakoe van vier meter hoog, zes meter lang en drie meter breed.' Daar heb je wel een mega stal voor nodig :)

 • eppenzolder

  Als er nu een paar cent meer voor weidemelk wordt uitbetaald, en deze in de winkel als zodanig herkenbaar is met een meerprijs, dan kunnen consument en boer kiezen. Iedereen blij toch.............?

 • Weerkundige

  Rotterdam wilde ze ook stads varkens houden boven op dak van flat
  Hoezo varkensflat

 • hopman

  Weidemelk goed idee we verplichten iedere supermarkt het op te nemen. Ze kunnen dan de normale melk verkopen en de weidemelk voor 10 cent meer, 3 cent voor de super 3 cent voor de fabriek en 4 cent voor de boer. Deze melk verkopen we vanaf 1 april t/m 31 oktober.
  Bij deze actie wordt duidelijk of de consument het wil of dat het spinsels van een aantal fanaten.

 • frl

  Ach koeien in de wei is toch prachtig,als ik dan met 50 koeien in de wei dubbel geniet,heb ik het zelfde gevoel dan iemand met 100 koeien binnen .hij zal wel meer verdienen,maar dan vreet hij maar biefstuk ,ik vind een gehaktbal ook wel lekker.

 • boeren

  Toen ik nog in Nederland woonde, had mijn moeder altijd melk uit pak waarop in het klein stond weidemelk. Al was het winter ik snap het nog steeds niet maar ja ik ben misschien wel te dom. Maar gelukkig ben ik wel slim genoeg om uit Nederland te vertrekken met al die belachelijke dingen. Als de consument ervoor wilt betalen dan zullen ze dat ook wel moeten doen en niet in de supermarkt toch de goedkope melk kopen.

 • trijnie

  Bij de tijd blijven. Voor weidemelk betaal je iets meer als consument en het is te zien op het pak.
  Ik dacht dat boeren ook extra geld krijgen als ze hun beesten in de wei laten lopen?
  Maar u moet het positief bekijken als burgers zich nog kunnen verwonderen over een pasgeboren kalf.
  En ook ik vind het een genot als de kalveren en pinken om mijn huis heen scharrelen, daar wil ik wel wat extra's voor betalen.

 • poldes

  aan het stuur van de boer ,hangen zware gewichten.

 • W Geverink

  Door de koe 8% van het jaar naar buiten te jagen mag de melk het hele jaar weidemelk heten. Voor 10 cent extra per liter is dat goeie handel.

 • kleine boer

  trijnie bij de tijd blijven het staat op het pak ja dat het weidemelk is maar er is geen prijsverschil in het schap met de pakken zonder dat erop. Trouwens volgens mij is alles weidemelk op elke pak tegenwoordig ineens weidemelk....

 • joannes

  Precies @poldes, de gewichten van de Foto, het Plaatje, het Verhaal, de Film, de Natuur zoals de burger denkt dat Natuur zou moeten zijn enz..... Het probleem is de Marketing, die hebben altijd met verleiding en verhalen een Utopia geschetst waar we nu in de praktijk naar toe moeten werken. We worden senario Boeren om het plaatje, de foto en de film te bevestigen.@trijnie bevestigt die verwachting maar weer duidelijk met ¨Bij de tijd blijven.......¨

 • Sjaak

  'Bij de tijd blijven....'

  Als we dit begrip nu eens koppelen aan 'economisch perspektief', dan krijgt het nog een extra dimensie, nl. dat je dat moet zien 'in een bepaalde tijd...'

  Zo wordt de weidegang nu nog geschetst als een ideaalbeeld in Utopia, maar het rare is, dat wanneer een melkprijsdaling écht drastische vormen aan begint te nemen, er vaak alleen nog rendabel gemolken kan worden in die gebieden, waar weidegang de basis is....
  Ook al hebben ze het dan ook daar, Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland, hard te halen, door de lage kosten trekken ze zich er toch wel door.

  Kortom, het één (bij de tijd blijven) sluit het ander (economisch perspektief) niet uit!

 • joannes

  Het zou me niets verbazen @Sjaak, wanneer http://www.fonterra.com/global/en/Our+Products/Our+Ingredients/Products/Milk+Powders
  één van de donateurs is bij die Milieudefensie aktie! Zij kunnen dit initiatief prima gebruiken in hun concurrentie met FC en de Nederlandse zuivel export. Ze concurreren tenslotte op dezelfde markten. Beide ambiëren wereldspelers te zijn maar met een verschillende basis.

 • zwarte raaf

  Gaan wij (wei) ook naar Rotterdam?

 • trijnie

  CRDOO594....
  Bij de Plus is er wel verschil in prijs met weidemelk en melk zonder dit logo.
  Bij de Lidl hebben ze alleen maar weidemelk maar dat komt uit duitsland en is supergoedkoop maw ook de Duitse boeren worden uitgeknepen.

 • LUCTOR

  Trijnie Is het niet door de bank of overheid dan wel door hun vrouw.

 • koestal

  Laat de consument maar 5 cent per liter meer betalen voor een liter melk,met de mond willen ze wel maar bij de kassa niet,ook de supers werken niet mee,die gaan voor de laagste prijs ,net als met de kiloknallers

 • eppenzolder

  precies koestal

 • joohoo

  Mijn buurman wil de koe pas in de wei als hij zelf naar zijn werk is, als hij om 4 uur thuis komt moeten de koeien naar binnen. Hij wil rustig in de tuin kunnen mediteren zoner al die negatieve toeschouwers.

 • trijnie

  Joohoo, die buurman van jou moet verhuizen naar de stad. Koe en schaap horen bij het buitenleven en de boer ook, zelfs als hij met zijn giertank een bezoek aan het land brengt.
  Maar de koeien zijn gezelliger.

 • LUCTOR

  @trijnie Dit is nu net het hot item de autochtone bewoner moet zich aanpassen aan de allochtone bewoner van het platteland en dit geld niet alleen voor de agrarische bevolkingsgroep.
  Kijk hoe een eeuwenoude traditie als sinterklaas in het voetlicht wordt gebracht al zijnde het discriminatie omdat al eeuwen een zwarte piet aan de zijde van de goed heilig man is en zo zijn er legio voorbeelden.
  De hoofd oorzaak is dat er geen structuur meer in de NL regelgeving zit het is zo erg dat de uitvoeders van de wet niet van alle wetten op de hoogte zijn terwijl dat in burgerlijk wetboek staat dat iedere Nederlander de wet hoort te kennen.

 • joohoo

  De vergunningen zijn verleend onder voorwaarden , daarin wordt gesproken over uitstoot en depositie of neerslag en dieraantallen.
  De vergunningverlener is nooit aansprakelijk voor de gevolgen ,het is altijd de veehouder.
  In mijn vergunning staat hoe en wanneer de bulkauto mag lossen, hoe vaak de loonwerker mag mest uitrijden en inkuilen, Zelfs wanneer ik een nieuwe trekker koop staat hoe veel decibel mijn nieuwe trekker mag produceren, let wel nieuwe trekker dit geld niet als hij 2e hands is.
  Als ik deze vergunning letterlijk neem mag de koe niet naar buiten, dat zal dan ook niet snel gebeuren.
  Misschien is het net als een natura 2000 gebied ,doordat het wettelijk is gemaakt bereik je het tegenovergestelde nl het beschermen van natuur er buiten is niet eens toegestaan.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.