RundveeNieuws

Voorschot DOC Kaas onder 30 cent

Hoogeveen – DOC Kaas verlaagt de voorschotprijs voor november opnieuw en duikt daarmee als eerste zuivelfabrikant onder de grens van €30 per 100 kilo.

Leden met een jaarleverantie van 700.000 kilo ontvangen €29,79.

De daling van de  voorschotprijs volgt de ontwikkelingen in de zuivelmarkt, en meer specifiek de kaasmarkt, op de voet. De prijsdalingen op deze markt zijn nog niet ten einde, maar directeur Marc Ligthart kan geen uitspraken doen over de verdere ontwikkeling van het voorschot. DOC Kaas gaat wel uit van een nabetaling.

Over oktober ontvingen de DOC-leden nog €31,79, ofwel €2,00 per 100 kilo meer. Gemiddeld over het hele jaar, tot en met november, betaalt DOC Kaas overigens nog steeds €37,06 per 100 kilo melk. Bij een volume van 1,1 miljoen kilo liggen de prijzen 42 cent per 100 kilo hoger. Per kilo vet betaalt DOC Kaas over november €2,86 (-17 cent), per kilo eiwit €5,72 (-36 cent).

DOC Kaas werkt hard om nieuwe markten aan te boren. De vorig jaar aangegane joint-venture met Hochwald bewijst daarbij goede diensten, stelt Ligthart. De kaasverkopen naar het Midden-Oosten zitten in de lift, maar ze maken het verlies van de Russische markt nog niet goed.

De leden van DOC Kaas volgen de ontwikkelingen bij hun coöperatie op de voet en soms zijn er vragen van leden of de inspanningen die DOC doet om de melkprijs op peil te houden voldoende zijn, maar over het algemeen is er veel begrip over de situatie waarin DOC Kaas zit, aldus Ligthart. De najaarsbijeenkomsten vonden volgens hem plaats in een positief kritische sfeer en waren constructief van toon.

Beheer
WP Admin