RundveeNieuws

Voor kerst duidelijkheid over grondgebondenheid

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil voor het kerstreces duidelijkheid geven over de invulling van de grondgebondenheid van de melkveehouderij. Die toezegging deed Dijksma tijdens het debat over de melkveewet in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamerfracties zijn zeer kritisch over de route die Dijksma kiest voor het grondgebonden houden van de melkveehouderij. D66 en ChristenUnie vroegen de staatssecretaris waarom ze niet eerder dan vorige week met een voorstel kwam om grondgebondenheid in de melkveehouderij te regelen. Dijksma legt uit dat ze de grondgebondenheid liever privaat wilde regelen, door hierover vergaande afspraken te maken met de sector. “Op het moment dat de partner met wie je dat wilt afspreken echter zegt: ik heb liever dat jullie het voor mij regelen in de politiek, is dat ook voor mij een gegeven”, zegt Dijksma.

De staatssecretaris heeft de voorkeur om nog met de deskundigen en vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties en met de sector te overleggen over de meest verstandige invulling van het AMvB, in plaats van nu al vast te stellen hoe de borging wordt. Ze verwacht dat dit leidt tot een betere afweging.

De Tweede Kamer lijkt hier morrend mee in te kunnen stemmen, omdat de Kamer minder zeggenschap heeft bij een AMvB dan bij een wettekst. Dijksma zegt toe dat de AMvB in de Kamer wordt besproken. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf en Groenlinks-Kamerlid Jesse Klaver vragen Dijksma allebei of ze hierbij ook bereid is om de wens van een meerderheid van de Kamer ook uit te voeren. “Het zou in ieder geval de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat de staatssecretaris een wens van de meerderheid van de Kamer uitvoert, maar we hebben in de afgelopen week al twee keer een situatie meegemaakt waarin dat niet het geval was”, refereert Klaver aan de moties over de verwerking van stromest en weidegang.

De Kamer diende verschillende amendementen in om de grondgebondenheid te borgen. SGP en PVV willen dat er een grens komt bij een fosfaatoverschot van 80 kilo per hectare, ChristenUnie pleit voor maximaal 50 kilo fosfaat per hectare en PvdD op 0 kilo overschot. Dijksma ontraadde alle amendementen. “Dat wil niet zeggen dat het straks niet een van deze opties kan worden, maar ik kies voor een andere route”, verduidelijkt Dijksma.

De Partij voor de Dieren stelt voor om het voorstel van oud-minister Gerrit Braks om graasdiereenheden per hectare in te voeren en dan maximaal 3 koeien per hectare toe te staan. Dijksma vindt dit geen goed voorstel omdat de sector hiermee geen mogelijkheid meer krijgt om fosfaatruimte te verdienen via voermaatregelen.

Het debat over de melkveewet werd woensdagavond onderbroken in verband met het debat over het belastingplan. Het debat wordt donderdagmorgen om 10.15 u hervat.

Beheer
WP Admin