Rundveehouderij

Nieuws 9317 x bekeken 33 reacties

Van Drie kan even geen kalveren plaatsen

Mijdrecht- Kalverintegratie Van Drie Group, grote afnemer van nuchtere kalveren, heeft donderdag en vrijdag de deuren gesloten voor nieuwe nuka's. Reden is plaatsgebrek, de stallen zitten vol. Meerder bronnen in de handel bevestigen dit.

Al weken verloopt de handel in nuchtere kalveren moeizaam; tot deze week was er echter nog geen probleem met het plaatsen van de dieren.

De problemen zijn veroorzaakt door het oplopen van de mestperiode door een moeizame afzet van kalfsvlees. Dertig weken is op dit moment geen uitzondering; normaal gesproken ligt deze rond 25 à 26 weken. Hierdoor is de doorstroom van kalveren flink kleiner dan gewoonlijk. Het aanbod van nuchtere kalveren is echter groot, mede door de uitbreiding van de melkveehouderij.

In de afgelopen weken heeft de prijs flink te lijden gehad onder de moeizame markt. Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit brengt maximaal €70 op. Vorig jaar lag de prijs in deze periode ook laag met €95. In 2012, een 'gewoon' jaar, werd €130 voor een dergelijk kalf betaald.

Volgende week willen integraties en slachterijen meer kalveren slachten om zo meer ruimte te creëren. Dit zal echter niet direct leiden tot een grotere plaatsingsruimte. Vaak staan de stallen even leeg tussen de mestrondes. Daarnaast heeft de nieuwe IBR-status in België tot gevolg dat de handel van kalveren naar het land sterk gehinderd wordt. De kalveren moeten eerst een maand in quarantaine, wat zorgt voor een kleinere afzetmarkt. Handelaren verwachten dan ook dat de prijs van de nuka's die al op een erg laag niveau ligt nog verder zal dalen.

Van Drie kan vooralsnog geen commentaar geven.

Laatste reacties

 • peter 103

  Hebben ze dus toch te veel kalveren geïmporteert, om zo de prijs nog verder onderuit te halen.

 • kalfjes

  Alleen maar voordelen. Goede en goedkope kalveren uit het buitenland staan en straks nog goedkopere uit Nederland zelf.

 • steenbok1

  wees blij dat van Drie er is, anders waren de kalveren helemaal niets waard, kon je aan de rendac aanbieden, net zoals in andere landen buiten europa

 • Rosekalf 2012

  Sluit ik me volledig bij aan, zonder van Drie en Consorten zijn deze kalveren helemaal niets waard.
  De kalvermesterijen zijn niet voor niets zo geprofessionaliseerd.
  Voor de kalvermesters is dit wel een slecht scenario.

 • kalfjes

  Er zijn nog wel lege stallen van van drie, alleen die laten ze allemaal 4-5 weken leeg staan, ook niet voor niks lijkt me

 • Molenstraat6

  schandalig, allemaal om de prijs maar te drukken !

 • fries8

  van drie heeft veel teveel macht....dat ze daar niks aan doen

 • M.harmsen

  Als Jantje van Drie het even niet uit komt dan gebeurd het niet. .. Kan er niets tegen deze machtige monopolist gedaan worden die in Den Haag ook nog het beleid bepaald?

 • wvb

  Mest je ze toch zelf af

 • kalfjes

  Ze zijn heel slim bezig. Kosten gaan omhoog, opbrengsten omlaag. Als je dan ergens op kunt bezuinigen, moet je het gelijk doen

  Als je het er niet mee eens bent, moet je ze toch niet aan van Drie verkopen of zelf houden. Ben alleen bang dat je er dan minder aan verdiend

 • kschouten

  Dan is dit het juiste moment om als kleine kalverhouder kalveren te kopen maar dat is maar een druppel op de gloeiende plaat.

 • johndeere6910forever

  Nu kun je wel voordeellig nuchteren in kopen als je een vrije mester ben maar is niet te hopen dat de gehele kalveren markt er last van krijgt dat er te veel zijn op het moment

 • Weerkundige

  We groeien met de melkvee stapel en onze melk productie in heel eu dus ook veel meer kalveren is daar wel plaats voor dus niet er meer productie dan plaats dus overschot dat drukt prijs en kostprijs is ten op zichten van opbrengst al krap anders zalen er wel meer in stappen

 • kschouten

  De kalverenmelkpoeder is deze week ook weer €2,- per 100kg in prijs gedaald .Dus het is nu het moment om kalveren op te zetten.

 • Henk j

  Geen veemarkten meer ook geen concurrentie meer waar is nu de NMA

 • hervé

  met superheffingsmelk zijn deze nuchtere kalveren toch heel goedkoop thuis afgemest

 • mr

  Dus ook tijd om wat aan onze ibr en bvd status te gaan doen!!

 • MEESTER

  je hebt toch ook bedrijven die vrij zijn van ibr en bvd .Als je deze kalveren gescheiden houd van de anderen heb je weer een probleem opgelost en je hoeft ze ook niet met te behandelen met medicatie.

 • AmMy Consultancy

  De melk productie groeit harder als dat de markt kan verdragen, dus ook de aanwas van kalveren. Probleem los je dus alleen bij de bron op. Daarnaast verandert het consumenten gedrag, een lagere consumptie van vlees, en staat de sector in de schijnwerpers door het wan gedrag van enkele.

 • LUCTOR

  Monopolie posities doordat schaalvergroting en specialisatie de tover woorden van banken voerleveranciers en voorlichting waren. Er is niet over na gedacht wat een monopolie positie met haar macht kan doen.
  Hoe lang gaat het nog duren dat een melk verwerker de melk niet meer op komt halen omdat de opslag nog vol zit door tegenvallende afzet.
  Schaal vergroting en specialisatie heeft ook keerzijden dus niet klagen als begin 2015 de kalver ophaler een vergoeding gaat vragen als hij ze op komt halen, wees blij dat de melkverwerker nog opslag capaciteit heeft.

 • Maya

  Nog grotere stallen bouwen nog meer koeien nog meer kalveren en maar meer meer meer.ne boer en ne zog nooit genog,eigen schuld.

 • joannes

  @AmMy Consultancy, voor je reageert even de bankprognoses lezen die de afgelopen jaren als basis voor de investeringen genomen zijn. Zuivel is een commoditie voor verkoop wereldwijd.

 • agneaux

  kalf en koe - het afvalproduct van de melkveehouderij. Iedere mogelijke andere bestemming voor vee wordt daarnaast ook de nek omgedraaid door al l die prachtige regelgeving.
  Markt voor weide vee - schapen of koeien - in Nederland niet toegestaan - terwijl het volgens EU Richtlijnen wel mogelijk zou moeten zijn!

 • joannes

  @LUCTOR, monopolie positie leiden tot slechte (prijs)onderhandelings posities die je dwingen het risico van overproductie te nemen om een redelijk inkomen te verdienen! De overheid zou daar iets aan moeten doen maar handeld averechts, ze legt extra kosten verhogende eisen bij de producenten. Zie http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2014/11/De-prijs-van-een-ei-is-ontoereikend-1644047W/ en bekijk ook even het programma in gemist. De Supermarkten namen niet deel aan deze rekensom maar slaan na die scherpe inkoop wel minimaal 100 % op voor eigen kosten en marge. Als voorbeeld hoe je slachtoffer kan worden bij een ondergeschikte Onderhandelingspostie!

 • joannes

  @Maya, elke week de voordeeltjes schoppen voor lagere, lagere, lagere, lagere, lagere prijzen,prijzen,prijzen!!!!! Voor de goeiekoopste producten!

 • Koen Franken

  Joannes , ze vertelt wel een waarheid als een koe , de melkproductie is wereldwijd heel hard gegroeid . En de vraag is WAAROM ??

 • mbm

  Hoge kostprijs, steeds nieuwe regels (lees: kosten) te lage prijzen, stagnerende afzet, uitblijvende nieuwe markten en de toeslagrechten vrijwel geheel afgepakt. Wie herkent dit scenario? Niet zo vreemd dat de kalveren weinig meer opbrengen; ze zijn amper tot waarde te brengen.

 • joannes

  @arie manders, omdat iedereen 3 jaar geleden toen die extra vaarsen aangehouden werden de verwachting voor wereld wijd Melkbehoefte veel ruimer was. Waarschijnlijk ook de Droogte in de US Juist in de US zijn de Zuivelprijzen nog aan het stijgen! Dan specifiek voor de EU Waarom? 1) Het currencie of Forex probleem, Hoge € vs de $ (wat overigens in de laatste 2 maanden hard bijtrekt)! en 2) de Buitenlandse Politiek met Boycots (Agro wordt gewoon misbruikt in de Economie Oorlog) Die natuurlijk ook voor Van Drie consequenties heeft! En dan wat ik over Monepolies geschreven heb in #24 Allemaal zaken die ongecoördineerd op elkaar inwerken. De tijden van gestage langzame groei zijn over. Flexibiliteit en sturende prijsschommelingen komen er voor terug. Opfokken met een doorlooptijd van ruim 2 jaar en versnelt slachten wordt de reactie op marktbehoefte schommelingen.

 • LUCTOR

  @joannes Ben het volledig met je eens in reactie #24 maar je hebt een ding niet benoemd en dat is de NL mentaliteit wij willen de beste zijn ik wil toch wat meer koeien of varkens als de buurman etc.
  Daar is en word gretig gebruik van gemaakt door supermarkten toe leveranciers etc. Het ego dat een agrarische ondernemer aan zijn bedrijf denkt te hebben is bij de meerderheid groter dan dat door schaalvergroting een beter inkomen is te genereren.(Althans dat wordt verondersteld)

 • wateenonzin

  Het probleem is dat er van alles te veel is, te veel melk, vlees, kalveren en mest. Boeren in de eu groeien en groeien maar met als gevolg dat er van alles een overschot is, en daar door de prijzen naar de bodem zakken.
  De veestapel had niet moeten groeien ( de melkquote was zo gek nog niet ) waar door er gebrek is aan melk en vlees is en de prijzen hoog zijn!!
  Voor de boer is dit ook beter, minder werk en het zelfde of meer verdienen. Ook is het zo dat de maatschappij geen grote/mega bedrijven wil.

 • joannes

  @wateenonzin, de maatschappij reageert met buikgevoelens op de efficientie van concentratie en schaalvoordelen! Waarom worden gemeentes samegevoegd, waarom is er een discussie over het samenvoegen van provincies, waarom zijn scholen samengevoegd in ¨schoolfabrieken¨, waarom zijn Woningbouwverenigingen samengevoegd in onroerendgoed speculatie bedrijven, waarom zijn coöperaties samengevoegd, waarom hebben we maar 4 landelijke supermarkt organisaties die 70% van de markt verdelen, enz, enz, .... de Boer,als producent, kan zich alleen tegen deze overmacht aan inkoopmacht verdedigen, weliswaar voor de korte termijn, met industrialisatie van handelingen waarvoor schaal nodig is! En de Politiek misbruikt de diervriendelijkheids discussie als afleiding voor al die andere concentratie van Macht in enkel directies die het welzijn van de gemeenschap moeten garanderen. Over iets praten is altijd makkelijker dan praten! Daarom zijn dieren zo´n gewild onderwerp!

 • aarthamstra1

  Joannes. Hoezo efficiëntie, Scholen woningbouwverenigingen Zorg Banken Op allerlei manieren word geprobeerd dit terug te draaien.
  In tijden van VRAAG is groei vrije handel machtig mooi, Nu is dat niet meer zo. Meer productie op allerlei gebied zorgt er voor dat er meer aanbod is dan vraag.Velen vallen af alles geconcentreerd. geautomatiseerd .Maakt de mens meer en meer overbodig Een mens,consument zonder werk, geld, zonder zorg
  is wat er over blijft .Een van de vragen is dan ook hoe zorg je dat de mens een inkomen houd om bijv het stukje kalfsvlees te kunnen kopen en te consumeren . Als hij ook de kip, varken ,ei enz dagelijks door zijn strot moet duwen omdat de boer meer en meer produceert Leg mij uit tot hoever .

 • joannes

  Je hebt gelijk@aarthamstra1, we leven nu in tijden van een moordende overvloed waarin enkele aan de touwtjes trekken dankzij (kapitaal)concentratie en zogenaamde efficiëntie. En Politicy.....,.die negeren al die signalen omdat ze óók moeten besparen; ze hebben namelijk te veel schuld en moeten tot hun spijt teveel belastingen heffen die ook nog eens verarmen. Die Politicy hebben niet in de gaten dat niets doen meer loont dan extra belasten en het werkelijke probleem juist die efficiëntie is die alles reduceert tot een geautomaticeerd, geïndustrialiseerd, met lage lonen gestoffeerd Nederland. Natuurlijk zullen ze roepen dat Nederland geen eiland is in de Wereld economie, maar voordat ze iets doen moeten ze een redelijk alternatief creëren zodat Nederland niet aan efficiëntie kapot gaat! Ze zijn met Familie bedrijven op de goede weg maar leggen de kosten bij de Familie in plaats bij de 3 (kapitaalkrachtige) grootverdieners nb 83,2%; de Supermarkten! https://www.dropbox.com/s/w2n21m1dmdx204h/Marktaandelen%20food%202006-2013.xlsx

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.