RundveeNieuws

RvS: melkveehouder mag melkveestal en sleufssilo’s bouwen

Den Haag – Een melkveehouder uit Haghorst, gemeente Hilvarenbeek heeft op één dag in twee procedures bij de Raad van State gelijk gekregen.

De Raad veegde alle bezwaren van de buurman van tafel. De melkveehouder mag van de Raad van State zijn nieuwe melkveestal bouwen aan de Lage Haghorst en ook mogen beide geplande sleufsilo’s gerealiseerd worden.

De buurman was van mening dat de nieuwe stal te dicht bij zijn woning komt en ook de sleufsilo’s zouden op een verkeerde plek gebouwd worden. Daarnaast zou de stal hoger worden dan noodzakelijk. In de uitspraak stelt de Raad dat de melkveestal op voldoende afstand van de woning van klager komt. Voor de hoogte van de stal blijkt uit onderzoek een goede reden te zijn om te komen tot voldoende luchtcirculatie. De Raad neemt die zienswijze over.

Het argument dat de sleufsilo’s ten onrechte deels buiten het bouwblok terechtkomen, vindt evenmin gehoor bij de Raad. Het staat inderdaad vast dat de silo’s voor een deel tot 10 meter buiten het bouwblok komen. Volgens de Raad is dit toegestaan omdat art.10.2.4 – bestemming agrarisch bouwblok – van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) toestaat dat een sleufsilo buiten het agrarisch bouwblok ligt als de silo maar in de nabijheid van het bouwblok gesitueerd is en het om niet meer dan 10 meter gaat. Aan die eis wordt voldaan, oordeelt de Raad.

Beheer
WP Admin