Rundveehouderij

Nieuws 1412 x bekeken 3 reacties

Rood en zwartbont houden eigen basis

Wageningen - In 2015 vinden de basisaanpassingen plaats. Een moment waarop ook de discussie weer oplaait om rood en zwartbont Holstein op één basis te berekenen.

Het GES-bestuur heeft echter al besloten dit niet te doen. Dat betekent dat separaat de zwartbontbasis en de roodbontbasis naast elkaar blijven bestaan. Er komt wel een naamaanpassing voor de basis 'lokaal'. Dit wordt de 'dubbeldoelbasis'.

Om stieren over rassen heen te kunnen vergelijken gaat GES in de aprildraai een lijst maken van alle stieren met fokwaarden die zijn berekend op zwartbontbasis. Zo is veel beter te zien welke effect gebruik van een stier op een zwartbonte veestapel heeft.  Veehouders kunnen nu al de fokwaarden van alle stieren omrekenen op zwartbontbasis, maar door deze lijst te publiceren heeft GES deze exercitie al voor de veehouders uitgevoerd.

Meer over de aankomende basisaanpassing en berekening van fokwaarden in vakdeel Veehouderij van 4 november 2014.

Laatste reacties

 • peterhoogendoorn

  Fantastisch !! Weer de basis aanpassen en oude koeien en stieren worden op papier weer slechter.

 • joannes

  Een onderonsje van: Het bestuur van de stichting bestaat uit afgevaardigden van de betrokken partijen. De importeurs zijn inmiddels deelnemers geworden en zijn gezamenlijk als Vereniging Sperma-importeurs (VSI) in het bestuur vertegenwoordigd. De bestuurssamenstelling is als volgt:
  Vertegenwoordiger Alta
  Vertegenwoordiger CRV
  Vertegenwoordiger KI Kampen
  Vertegenwoordiger VRV vzw
  Vertegenwoordiger VSI
  Zie: http://www.gesfokwaarden.eu/nl/GES/GES.htm

  Waar zijn de belangen van de (eind)gebruikers? Hebben die óók een zegje in deze? Of blijft het een academisch onderonsje?

 • Jan van het Zand

  Inderdaad, de eindgebruiker koopt het resultaat. En daarmee is de eindgebruiker de machtigste in het hele proces. Koopt die niet en gaat ie over tot eigen stiergebruik dan is het einde oefening met alle hiervoor genoemde organisaties.
  Daarnaast lijkt mij het niet logisch om te denken dat er in de genoemde organisaties geen veehouders zitting hebben in de besturen etc.

Of registreer je om te kunnen reageren.