RundveeNieuws

Rentabiliteit melkveehouderij onder druk

Brussel – De fors gedaalde melkprijzen zijn nu ook goed zichtbaar in het voortschrijdend bruto saldo.

Dat blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer, een relatief nieuw instrument om de economische situatie van de melkveehouderij in kaart te brengen. De prijsdaling van de mengvoeders was onvoldoende om de afname van de melkprijzen te compenseren.

Sinds de eerste publicatie van de zuivelbarometer in april 2014 is de situatie voor melkveehouders flink verslechterd. Onder invloed van de sterk dalende melkprijzen daalde het actueel bruto saldo van 143 in het laatste kwartaal van vorig jaar naar 110 in het derde kwartaal van 2014. Dat is het laagste peil sinds het eerste kwartaal van 2013, maar nog steeds hoger dan de gemiddelde index in de referentieperiode 2008-2012. Het actuele bruto saldo toont per kwartaal het verschil tussen de opbrengsten en de variabele kosten per 100 liter melk en is een indicatie van de actuele economische situatie.

Door de relatief nog zeer gunstige economische situatie rond de jaarwisseling, heeft de minder gunstige situatie, sinds begin dit jaar, zich nu pas doorgezet in het voortschrijdend bruto saldo. In het tweede kwartaal stond de index met 133 nog op het hoogste peil sinds 2008. In het huidige kwartaal is ook deze index voor het eerste in twee jaar afgenomen tot 129. Het voortschrijdend bruto saldo geeft het gemiddelde bruto saldo van de laatste vier kwartalen en is, meer dan het actueel bruto saldo, een maatstaf voor de rentabiliteit in de melkveehouderij van het afgelopen jaar. Verwacht wordt dat de volgende kwartalen het voortschrijdend gemiddeld bruto saldo nu sterker zal afnemen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin