RundveeNieuws

PvdA: grondgebondenheid stevig borgen

Den Haag – De Tweede Kamerfractie van de PvdA wil grondgebondenheid stevig borgen in de melkveewet. Of dit via de wet zelf of via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) geregeld moet worden, maakt PvdA-woordvoerder Sjoera Dikkers niet zoveel uit.

De positie van de PvdA is belangrijk in de discussie, omdat de regeringspartijen VVD en PvdA niet eensgezind zijn over de melkveewet. Terwijl PvdA grondgebondenheid wil, wil VVD melkveehouders liefst helemaal niet begrenzen in hun ontwikkeling.

Dikkers vindt het voorstel van de ChristenUnie, om in de wet op te nemen dat een melkveebedrijf niet meer dan 50 kilo fosfaatoverschot per hectare mag hebben ‘interessant.’ “Maar of de grens precies op de 50 kilo moet komen te liggen, kan ik moeilijk beoordelen. Dat moeten we aan de specialisten over laten”, vindt Dikkers. Ze vindt een fosfaatoverschot van 100 kilo per hectare, zoals LTO, NZO, NAJK en NMV voorstellen wel wat ruim. Een voorstel van het CDA om een commissie van deskundigen aan te stellen om de norm te bepalen vindt Dikkers wel interessant. Ze pleit dan wel voor een onafhankelijke commissie.

De Tweede Kamer is verdeeld over de melkveewet. Vrijwel alle partijen willen grondgebondenheid borgen, maar of ze de route van Dijksma om dit via een AMvB te regelen accepteren, moet nog duidelijk worden. De SP en ChristenUnie vinden deze route onvoldoende. PvdA, D66, SGP en CDA lijken hier geen probleem van te maken. Dijksma heeft al toegezegd dat ook de invulling van de AMvB met de Kamers worden besproken. De methode om de grondgebondenheid te borgen via een het begrenzen van het fosfaatoverschot per hectare lijkt brede steun te krijgen. Waar de grens dan moet komen te liggen, is nog niet duidelijk. Dijksma was nog in gesprek met verschillende Kamerleden over de melkveewet, die woensdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. Kamerleden zeggen wel snel duidelijkheid voor de melkveehouders te willen scheppen.

Beheer
WP Admin