RundveeNieuws

Overdracht fosfaatreferentie vereenvoudigd

Den Haag – De mogelijkheden voor overdracht van fosfaatreferenties aan jonge melkveehouders worden ruimer. Dat is het resultaat van het debat in de Tweede Kamer over de melkveewet.

Tot nu toe was het alleen mogelijk om de fosfaatreferentie over te dragen van ouder op kind bij bedrijfsovername. Door een amendement van CDA-Kamerlid Jaco Geurts lijkt dit nu te worden uitgebreid tot de mogelijkheid om de referentie over te dragen aan familieleden in de derde graad. Daarnaast is het volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ook mogelijk om de referentie over te dragen aan een rechtspersoon, bijvoorbeeld een bv of een maatschap, die een boer met zijn beoogde opvolger aangaat. De referentie blijft dan bij de rechtspersoon, ook als het eigendom van de oude op de jonge boer wordt overgedragen”, legt Dijksma uit. Deze route biedt volgens Dijksma mogelijkheden voor jonge boeren, terwijl de fosfaatreferentie hiermee geen waarde krijgt. Als de referentie verhandelbaar zou worden, is dit in strijd met regels voor staatssteun. VVD-Kamerlid Helma Lodders vroeg aandacht voor de problematiek voor jonge boeren die een bedrijf overnemen van een niet-familielid, bijvoorbeeld via het project ‘boer zoekt boer’.

NAJK-bestuurder Koen Bolscher reageert positief op de verruiming. Hij is blij dat Dijksma mee zoekt naar een oplossing voor de jonge ondernemers.

Beheer
WP Admin