RundveeNieuws

Opnieuw standstill voor 175 melkveebedrijven

Zoetermeer – Rond de 175 melkveebedrijven met een commerciële pluimveetak worden vanwege de uitbraak van vogelgriep in Ter Aar deze maand opnieuw geconfronteerd met een standstill van maximaal 72 uur. Eerder werd nog het getal van 200 bedrijven gecommuniceerd maar een aantal van deze geregistreerde ondernemingen bleek in de praktijk geen pluimvee meer te houden.

Van de 175 gemengde bedrijven mag komende dagen geen melk worden afgevoerd. Dat betekent in de praktijk dat de meeste van deze melkveebedrijven de melk in ieder geval één keer moeten laten weglopen. Zuivelonderneming Nemelco heeft onder strikte hygiënemaatregelen één keer de melk op kunnen halen op een melkvee- en pluimveebedrijf in de omgeving van Hekendorp, maar ook dit gemengde bedrijf ziet zich nu opnieuw geconfronteerd met de nieuwe standstill. In totaal hebben na de uitbraak in Hekendorp zo’n tien melkleveranciers van Nemelco hun melk laten weglopen. De zuivelonderneming gaat ervan uit dat dit bij de meeste gemengde bedrijven het geval is geweest.

Hoeveel melkveebedrijven zich in het afgezette beschermings- en toezichtsgebied rond Ter Aar bevinden is nog niet bekend.

Het weg laten lopen van de melk van drie dagen kost een gemiddeld melkveebedrijf, inclusief kosten superheffing of verhuur quota, volgens LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Kees Romijn tussen de 325 en 650 euro. Dit bedrag word niet vergoed vanuit het Diergezondheidsfonds en komt voor rekening van de melkveehouders.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin