RundveeNieuws

Melkveehouderij EU wereldwijde groeitopper

Brussel – De Europese Unie realiseert dit jaar tot nog toe verreweg de grootste productiestijging van melk ten opzichte van andere grote zuivelexporteurs, zoals Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Australië.

Volgens gegevens van de Europese Commissie is de melkproductie in de eerste negen maanden van dit jaar 5,5 procent hoger uitgepakt dan in dezelfde periode van 2013. Dat is een enorme toename van de productie. Binnen de EU daalde de productie alleen in Griekenland. Het meest steeg de productie in Roemenië, de Baltische landen en Polen.

Vergeleken daarmee deden de andere grote zuivelblokken in de wereld het bescheiden aan. De Verenigde Staten realiseerden een toename van de melkproductie met gemiddeld slechts 0,2 procent. Australië en Nieuw-Zeeland zitten daar flink boven, maar kunnen de hoge groeipercentages van eerder dit jaar niet vasthouden. In de drie maanden van juni tot en met augustus realiseerden ze achtereenvolgens slechts en productietoename van 0,3 en 0,5 procent. Het is daar dan ook het dal in de productie.

Op maandbasis bekeken blijft de EU nog steeds fors boven het niveau van 2013. Over september 2014 werd 4,9 procent meer melk, ofwel zo’n 500 miljoen kilo, geproduceerd dan in september 2013. In de piekperiode van afgelopen voorjaar waren de verschillen veel groter. Gerekend naar absolute productievolumes zit de EU overigens ook fors boven het niveau van de voorbije decennia. Hetzelfde is het geval in de Verenigde Staten, maar daar is de productiestijging zoals gemeld veel minder groot.

Beheer
WP Admin