Rundveehouderij

Nieuws 1540 x bekeken 10 reacties

Melkveehouderij EU wereldwijde groeitopper

Brussel - De Europese Unie realiseert dit jaar tot nog toe verreweg de grootste productiestijging van melk ten opzichte van andere grote zuivelexporteurs, zoals Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Australië.

Volgens gegevens van de Europese Commissie is de melkproductie in de eerste negen maanden van dit jaar 5,5 procent hoger uitgepakt dan in dezelfde periode van 2013. Dat is een enorme toename van de productie. Binnen de EU daalde de productie alleen in Griekenland. Het meest steeg de productie in Roemenië, de Baltische landen en Polen.

Vergeleken daarmee deden de andere grote zuivelblokken in de wereld het bescheiden aan. De Verenigde Staten realiseerden een toename van de melkproductie met gemiddeld slechts 0,2 procent. Australië en Nieuw-Zeeland zitten daar flink boven, maar kunnen de hoge groeipercentages van eerder dit jaar niet vasthouden. In de drie maanden van juni tot en met augustus realiseerden ze achtereenvolgens slechts en productietoename van 0,3 en 0,5 procent. Het is daar dan ook het dal in de productie.

Op maandbasis bekeken blijft de EU nog steeds fors boven het niveau van 2013. Over september 2014 werd 4,9 procent meer melk, ofwel zo'n 500 miljoen kilo, geproduceerd dan in september 2013. In de piekperiode van afgelopen voorjaar waren de verschillen veel groter. Gerekend naar absolute productievolumes zit de EU overigens ook fors boven het niveau van de voorbije decennia. Hetzelfde is het geval in de Verenigde Staten, maar daar is de productiestijging zoals gemeld veel minder groot.

Laatste reacties

 • Ferm

  Klaas van der Horst, kun je in plaats van procenten ook de werkelijke liters in melk van de betreffende continenten weergeven. Dat maakt de volume toename namelijk veel duidelijker.

 • klaas.van.der.horst1

  De totale liters zijn moeilijk te achterhalen, maar de EU produceerde op de piek afgelopen voorjaar zo'n 13,3 miljard kilo, terwijl de VS, Nieuw-Zeeland en Australië in de piekmaanden achtereenvolgens 8 miljard, 3,2 miljard en 1 miljard kilo melk produceerden. De piek in de VS valt ruwweg samen met die in de EU, de piek in Austr/NZ valt in oktober.

 • klaas.van.der.horst1

  In de EU lijkt het verschil in de piek zo'n 500 miljoen kilo per maand hoger te zijn geweest.

 • landboer

  En de afschaffing van het quotum heeft geen invloed, wordt nog steeds beweerd.........

 • geen boer

  interessante info, die een nieuw licht schijnt op de discussie hier vorige week of het uitmaakt wanneer binnen de vrije mondiale productie een substantieel-maar-geen-monopolistisch blok aan productiecontrole doet, analoog aan de OPEC.
  Uitgaande van een jaarlijkse vraag-toename van 2% (min of meer een gegeven van de recente historie) zou de melkprijs er inderdaad wel eens heel anders uit hebben kunnen zien wanneer Europa zich ingehouden had.
  Gevoelsmatig zet ik overigens wel een vraagteken bij dat cijfer uit de VS, daar heeft men dit jaar toch fris doorgemolken met de topprijzen aldaar, en die 0.2% lijkt me bijna onwaarschijnlijk laag.

 • Zuperboer

  Hoe verhoudt de Europese produktie zich over die periode van 9 maanden t.o.v. het aan zichzelf opgelegde EU-quotum?

 • T@deler

  Volgens Top Agrar leverden de Nieuw Zeelanders in de eerste 9 maanden van dit jaar 12,2 procent meer melk dan de eerste 9 maanden van 2013..

 • klaas.van.der.horst1

  Het gaat er fors overheen..

 • joannes

  @geen boer, de US heeft nog steeds last van de droogte in 2012 http://www.foxnews.com/us/2012/12/20/extreme-forecast-dead-on-in-2012-hot-and-either-too-dry-or-too-wet-just-as/ toen zijn veel bedrijven ivm de voerprijzen in de problemen gekomen en is er veel geslacht!

 • elmfarms

  Joannes de usa is nogal een groot land en het grootste gedeelte heeft een grote oogst gehad en het droge gedeelte maakt gebruik van irrigatie. Lagere voerprijzen en goede melkprijs heeft maar een effect....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.