RundveeNieuws

LTO en Natuur & Milieu willen snel duidelijkheid over melkveewet

Den Haag – Melkveehouders willen snel duidelijkheid over hoe de grondgebondenheid in de melkveehouderij wordt geregeld. “We vinden het goed dat dit nu via een AMvB wordt geregeld en het is fijn dat de sector daarbij wordt betrokken”, vindt Kees Romijn van LTO Nederland.

Hoewel de Tweede Kamer sterk verdeeld is over de wijze waarop de grondgebondenheid geborgd moet worden, vindt Romijn het positief te zien dat vrijwel alle fracties groei van de melkveehouderij mogelijk willen houden. “Maar ik denk dat iedereen het erover eens is dat groei van melkveebedrijven via alleen de optie van mestverwerking niet mogelijk moet zijn”, aldus Romijn.

Naast de wijze waarop de grondgebondenheid geregeld wordt, staat er nog een aantal vragen open. Zo is er discussie over welke grond mee mag tellen voor de grondgebondenheid en hoe er wordt omgegaan met bedrijven die in ontwikkeling waren in het referentiejaar of kort daarna.

Romijn verwacht dat de Kamer wel zal instemmen met het wetsvoorstel, waardoor de derogatie vanuit Brussel veilig is gesteld.

Sijas Akkerman van Natuur & Milieu had ook liever gehad dat er nu duidelijkheid zou zijn. “Dat er extra wetgeving voor melkveehouders die willen groeien komt, is helder. Maar welke extra regels Dijksma precies gaat stellen, wordt pas aan het eind van dit jaar duidelijk. Kennelijk durft de PvdA nog geen kleur te bekennen en nu al te kiezen voor een duurzame, diervriendelijke en economisch gezonde melkveehouderij”, aldus Akkerman. “En dat terwijl Natuur & Milieu samen met LTO optrekt en om die extra regels vraagt. Het was verstandiger geweest nu de knoop door te hakken. Dan weten de melkveehouders waar ze volgend jaar aan toe zijn.”

Beheer
WP Admin