RundveeNieuws

Kamermeerderheid: alle koeien in de wei

Den Haag – De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken regelgeving voorbereidt of afspraken maakt om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse koeien weidegang krijgen.

Een meerderheid van PVV, 50Plus Baay, D66, PvdA, PvdD en SP steunde de motie van Jesse Klaver van GroenLinks die mede was ondertekend door de PvdD en SP.

Dijksma was tijdens het indienen van de motie al tegen het voorstel. “Alle koeien in Nederland in de wei gaat denk ik niet lukken. Ik ben wel voor het verstevigen van weidegang”, aldus Dijksma. Bij het debat over de melkveewet zal de Kamer verder met Dijksma spreken over weidegang voor melkvee. De staatssecretaris wilde desgevraagd toch haar visie al geven. “Ik kan er dus wel een mooi verhaal van maken om de pijn nog even uit te stellen, maar die pijn komt toch een keer. Ik doe dat dus maar bij dezen”, sprak ze bij het ontraden van de motie.

De Kamer stemde ook in met een motie van Marianne Thieme (PvdD) waarin ze vraagt om een datum te stellen waarop het couperen van biggenstaarten wordt verboden. Thieme wijst erop dat in de Verklaring van Dalfsen staat wel de ambitie staat om het couperen van biggenstaartjes definitief te beëindigen, maar dat hier geen datum voor is.  Die moet er volgens haar wel komen.

Beheer
WP Admin