Rundveehouderij

Nieuws 7317 x bekeken 35 reacties

'Kalf langer bij koe kost consument geld'

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt dat consumenten extra moeten betalen als ze vinden dat kalveren langer bij de melkkoe moeten blijven.

Dat zegt ze in reactie op mondelinge vragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD). Thieme wil naar aanleiding van de uitzending van tv-programma Radar weten of Dijksma bereid is geld uit te trekken om het langer laten lopen van het kalf bij de koe te stimuleren door bijvoorbeeld een pilot en onderzoek.

Dijksma reageert dat ze vanuit de sector nog geen verzoeken heeft gekregen voor pilots op dit terrein. "Er is in het gemeenschappelijk landbouwbeleid geld beschikbaar voor het verduurzamen van de kalverhouderij. Als er vanuit de sector belangstelling is om hierbij ook te investeren in onderzoek naar het houden van het kalf bij de koe, kan dat", vindt Dijksma.

De staatssecretaris wijst erop dat boeren best bereid zijn om extra maatregelen te nemen, maar dat hier wel een vergoeding tegenover moet staan.

"Als je als consument wil dat het kalf langer bij de koe blijft, dan moet je daarvoor betalen. Dan moet je dat niet alleen met je hart doen, maar ook met je portemonnee bij de kassa. Als de consument niet bereid is om ervoor te betalen, zal het niet snel veranderen", verwacht Dijksma.

Esther Ouwehand (PvdD) vindt het niet terecht dat Dijksma de verantwoordelijkheid bij de consument legt. "De consument kan op dit moment niet kiezen voor melk van koeien waarbij de kalveren langer bij de moeder hebben gelopen", aldus de politica. Volgens Thieme houdt op dit moment 0,2 procent van de melkveebedrijven de kalveren na geboorte enige tijd bij de koe.
Naar aanleiding van de tv-uitzending van Radar over het weghalen van het pasgeboren kalf bij de koe was er grote hectiek op sociale media. Zowel burgers als boeren reageerden boos. Dijksma zegt afstand te willen nemen van het beeld dat melkveehouders slecht beleid voeren op het gebied van de pas geboren kalveren.

Laatste reacties

 • alco1

  En toch dwingt Sharon zo af en toe respect af.

 • Marco22

  1) Dierenvriendinnetjes van Trosradar en Eye on animals maken een suggestief docu over kalfjes.
  2) Thieme die de volgende dag al kamervragen paraat heeft.

  Voorzetje en inkoppen en Pvdd heeft weer aandacht.
  Bijkomstig voordeel is weer voor de vegatarische slager. Toevallig de man van Thieme. Daarvoor zit zij in eerste plaats voor in de 2e kamer.

 • alco1

  Vragen over bv.'ganzen' komen op de wachtlijst.

 • Molenstraat6

  ze moeten die thieme eens naar een boerenbijeenkomst sturen kijken of ze dan nog zoveel praat heeft maar ze durft dat niet maar wel op afstand de boeren slecht praten !

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Gruun as grês

  Wat een toeval bij het programma radar, de man van presentatrice Antoinette hertsenberg is Nico koffeman lid van de eerste kamer van je raad het al...pvdd! Dit is een duidelijk 1 2tje, radar geeft de voorzet en thieme kopt m in. Beetje jammer dat dit gebeurd op de publieke omroep dus betaald door ons belastingbetaler.

 • Marcel v

  Word het niet eens tijd op dit soort propaganda van linkse clubjes te verbieden en ze aan te klagen wegens laster ?

 • nedviand1

  Eens met het 1-2 tje dat Radar Hertsenberg steeds weer voor Thieme c.s.uitvoert. De TROS moet zich schamen :( .
  Eens ook met de PROMO van Thieme in de 2e Kamer voor de zaak van haar man c.s..
  Mis in de hele discussie het goede werk dat bedrijven als Denkavit en VanDrie voor het verbeteren van het welzijn van de kalveren met voornamelijk eigen middelen uitvoeren ( zie de NL ontwikkeling van groepshuisvesting die tot EU norm geleid heeft ). Zij begrijpen heel goed dat een kalf dat ' gelukkig ' is goed groeit !
  Pieter J. den OUDEN+

 • John*

  tekenend is dat 75% van de consumenten tevreden is over het huidige welzijn van onze landbouwhuisdieren, een klein percentage is vegetarier of veganist voor de overige 20 % zijn er vlop niches beschikbaar om aan de wens te voldoen.

  Als zou ik wel graag hebben dat dijksman zo gaat denken over verschillende welzijnseisen in de overige sectoren.

 • LUCTOR

  De consument wil helemaal niet meer betalen kijk naar de zoogkoeien sector waar de kalveren bij de koe blijven er is maar een kleine catogorie consumenten die voor dit vlees meer wil betalen. En dan ook nog alleen om dat de kwaliteit beter is als van de afgemolken koe maar niet omdat het dier de zoogperiode bij de moeder heeft gezogen. Er kan beter geld gestoken worden in voorlichting van de consument kreeg onlangs 2agenten op bezoek er was gebeld door een consument dat ik er een verwaarloosde koe bij had lopen het dier had allemaal bloed aan de kop aangezien onze koeien horens hebben en dat er zo nu en dan de rangorde bepaalt wordt en dan in een enkel geval de buitenste hoornlaag wel eens los laat wat soms wat bloed hadden ze nog nooit van gehoord.

 • alco1

  Het is ook raar dat juist vegetariërs willen bepalen hoe dieren gehuisvest moeten worden. Dat levert bij hen in ieder geval geen afzet op.

 • cocoma

  Hoe langer je het kalf bij de koe laat hoe groter de stress en trammelant van de scheiding. Weinig praktisch inzicht dus van Marianne.

 • ...............

  Eerst maar even de huisvesting en de verzorging in de bejaarden huizen en van de gehandicapten regelen en dan gaan we weleens praten over de landbouwhuisdieren.
  Om maar niet te praten over alle huisdieren in de stad op een klein flatje.

 • veldzicht

  Gelukkig laat Dijksma zich nog niet helemaal wegzetten door die 2 mutsen van de PvdD,ze gingen er weer lekker tegenaan, even laten zien dat ze er nog zijn.

 • R.A. de Man

  Thieme heeft nog nooit enig praktisch inzicht gekend, cocoma.

 • yongone

  als de consument betaald wat dan nog

 • EMERGO!

  @.............: Zeer duidelijk en terecht weergegeven!
  @Luctor: EENS. Vergeten we ook niet dat de weidemelk uit de markt moest komen? Daar betalen we als melkveehouder binnenkort ook de toeslag voor. Bij RFC's gratie kunnen we het ook weer terugverdienen!
  Nee lekker bezig zo. En leden melkveehouders, wie is er al met zijn kringloopwijzer bezig? Zie je algemene leveringsvoorwaarden. Of was dit nog niet opgevallen? P overschot? Kringlopen! het gaat van kwaad tot erger in dit land!

 • joohoo

  Filmpje gezien !!. Groene vlag roosters , wat een strontzooi. Koeien dicht op elkaar - dit willen we niet - ik meende dat ze in een wachtruimte stonden ?. De huidige wijze van omgang met landbouwhuisdieren is bepaalt door welzijnsorganisaties. Zonder mensen als Boscher in de jaren 80 , lekker dier , wakker dier .enz enz. was de veestapel in nederland nooit zo groot geworden.Welke boer vraagt nog een verguning aan , dit wordt verzorgd door advieseurs. die kennen de regels en hoe je er mee om moet gaan. Om deze personen te bekostigen wordt er een nul bij aan geschreven. Ik ben er van overtuigd dat de huidige omvang van de veestapel door welzijn en milieu organisaties is veroorzaakt. En dat zit ze niet lekker.

 • haam

  zendtijd politieke partijen weer in optima forma bezig , kan nog steeds niet begrijpen dat hier niet eens een keer een eind aankomt, op de publieke omroep nogwel.

 • Broederijbrok

  Even een vrouwenvraag, wat gaan wij doen met moeders die geen borstvoeding geven aan hun kind?
  Ben benieuwd naar het antwoord.

 • @meelmuisje

  Boerderijbrok, die kopen binnenkort melkpoeder uit China en andere landen waar men naar het hoofd tikt 'Rare jongens, die Hollanders'...

 • Jan van het Zand

  Inderdaad, moeders mag niet werken, ze moet haar baby aan de borst houden. Voor hoelang? Eh.......
  Nee, geen baby in de couveuse. Dat is afzondering van de moeder.
  Nee, de baby niet in de wieg. Moeder moet de baby bij haar houden. Overal waar ze naar toegaat, de baby moet binnen handbereik zijn.
  En geen babyvoeding aan de baby, maar borstvoeding. Dat is natuurlijk, dat is biologisch. En zo willen wij dat het spel gespeeld wordt.
  Als het voorgaande niet wettelijk verankerd wordt en gecontroleerd, dan moet de wetgever zich ook niet bemoeien met de opfok van kalveren.
  BASTA.

 • vealbg1

  Wat doen we het welzijn van de Kalverhouder....?

  Heeft die niet echt aandacht nodig?

 • japke33

  De consument betaald niet! Komt allemaal op onze boterham terecht.

 • pette

  jammer dat andere mensen het altijd beter weten!!!! en trouwens wat een misselijk makende reportage van radar,maar ik bin en bliefe boer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • koster

  ik vond het juist een goede reportage
  De feitelijke onjuistheden kwamen juist onze kant op en ik zag mooie beelden van koeien in de wei en in het strohok. Deze beelden blijven bij de massa hangen.
  Aan de andere kant vind ik ook dat we als sector en mensen zelf onze ogen eens wat beter moeten openen. Persoonlijk vind ik het erg slecht als op een bedrijf 0% weidegang plaats vind en als de koe standaard in de box moet afkalven. Hoeveel boeren lopen wel eens een rondje door de stal en blijven eens een tijdje zitten of staan en bestuderen hun dieren en durven zich neutraal de vraag te stellen of de situatie optimaal is en zo nee waarom niet. Stel je eerst eens de vraag, schrijf alles op en kom dan pas met de bezwaren of nuanceringen! Zo ongeveer elke collega die ik hierover spreek komt eerst met allerlei redenen en vindt dan dat hij/zij niet meer hoeft te kijken.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • koestal

  Met allerlei zgn. leuke ideeen de boer op kosten jagen ! en er niet voor betalen

 • Elevage

  tijd dat Radar een nieuwe presentator krijgt, een onafhankelijke wel te verstaan

 • Burgerman9

  Ik zie hier twee reacties die zijn gewijzigd door een beheerder. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er is aangepast. Was de reactie van molenstraat # 4 nog ongenuanceerder dan wat er nu staat? En wat is er verdwenen uit de uitermate genuanceerde reactie van # 25 koster ?

 • joohoo

  Ik zag Thieme afgelopen week in het nieuws. Grote ogen , trillende pupillen, leek angstig, bleke slijmvliezen, ik kreeg de indruk dat ze iets gebruikt had . Of was het natuurlijk gedrag?

 • DJ-D

  Haar kind op de kinderopvang had een teddybeer vernield want ze mist zijn of haar moeder. Maar ze weet niet
  wat nu erger is. Waarschijnlijk de kapotte teddybeer. Barbaars!!!!

 • koestal

  de consument zegt wel dat ze betalen wil ,maar doet het niet

 • koestal

  er komen steeds meer ganzen en minder kieviten en grutto,s

 • henk11

  Als je zover gezonken bent dat je als PvdDieren al steun moet zoeken bij tros _Radar is het misschien een goed idee on na te denken om te stoppen en weer terug te gaan naar school
  Daar kun je je tijd nuttiger besteden

 • joannes

  Dat zie je verkeerd @henk11, als Politieke Partij die afhankelijk is van haar bekendheid en populairiteit is de Publieke omroep natuurlijk een prachtig goedkoop en direct middel/medium voor advertentie van haar standpunten. Hadden Boeren maar zoveel aandacht. (en gebruikte ze deze positief) Dan zaten we nu niet in de verdomhoek!

 • agratax2

  Laten we uitgaan van het feit dat DE consument bereid is meer te betalen voor melk van de koe, die langer op kalfje heeft gepast. Hoe ziet de consument dat aan de melk? Laten we als boeren gaan denken als deze extremisten, die menselijke (hun eigen) gevoelens projecteren op dieren. Trek deze lijn door, dan moet er in de mensen wereld nog heel veel veranderen. Ik denk aan 1)appartementen complexen (woon(leg)batereien), 2) uitloop voor iedere stadjer, 3) zelf het eten bij elkaar scharrelen (grazen en scharreldieren), 4) filters op de luchtafvoer (CO2, fijnstof en ziektekiemen uitstoot), 5) baby eerste 6 mnd aan de borst, 6) peuter tijd moeder verplichte verzorger. Ik denk dat dit ongeveer de eisen van deze fundementalisten zijn die zij aan de boerderij moederdieren stellen. Gaan de geemancipeerde dames hiermee accoord ik vrees het niet.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.