Rundveehouderij

Nieuws 2133 x bekeken 9 reacties

Genomics vraagt risicomanagement

Apeldoorn – Het gebruik van genomische stieren neemt steeds verder toe. Daarbij is het wel zaak om het risico van gebruik van deze stieren te managen om afzwaaiers te voorkomen.

Dat blijkt uit de discussie die gevoerd werd tijdens de GES-dag, georganiseerd door Stichting GES (Genetische Evaluatie Stieren) in Apeldoorn.

Albert Reurink, werkzaam bij Accelerated Genetics in de VS, geeft aan dat het gebruik van genomische stieren in de VS zo'n 50 procent is, variërend van 30 tot 70 procent, afhankelijk van het gebied. In Duitsland is dat inmiddels 70 procent, met variaties van 40 tot 90 procent, zegt Stefan Rensing, verbonden aan de VIT (Vereinigte Informationsystemen Tierhaltung).

Beide specialisten geven aan dat de lagere betrouwbaarheid van de genomische stieren in vergelijking met bewezen fokstieren in acht moet worden genomen bij het maken van de stierselectie. Want met genomische stieren is de vooruitgang weliswaar groter, maar de kans op afzwaaiers is ook groter. Veehouders met een klein aantal koeien zullen de individuele paring hoog in het vaandel houden en zij kunnen dus beter kiezen voor fokstieren met een hoge betrouwbaarheid. Op grotere bedrijven is het inzetten van een groep genomische stieren wel mogelijk omdat daar de spreiding van het risico groter is.

Feit is ook dat nagenoeg alle jonge stieren van dit moment vaders hebben die zelf ook nog alleen een genomische fokwaarde hebben. Dat kost een paar procent betrouwbaarheid.

De vragen uit de zaal richtten zich vooral op de kenmerken die langere tijd nodig hebben om tot een hogere betrouwbaarheid te komen. Levensduur is daar een duidelijk voorbeeld van. Het duurt immers lang voordat via dochters duidelijk wordt hoeveel daarvan ook daadwerkelijk in staat zijn  meerdere lactaties vol te maken. Tegenargument is dat dit in het model van dochtergeteste stieren ook lang duurt. Ook denkt Roel Veerkamp, coördinator van GES, dat een groep jonge stieren met een fokwaarde van gemiddeld honderd dagen levensduur meer dan dochtergeteste stieren, ook dieren leveren die langer meegaan. Zelfs al zou de fokwaarde dalen, bijvoorbeeld met vijftig dagen, dan nog zijn ze gemiddeld altijd nog vijftig dagen beter dan de dochtergeteste stieren.

Laatste reacties

 • joannes

  2x 50% betrouwbaarheid wordt 25% betrouwbaarheid! Dat is wat die Albert Reurink probeert uit te leggen met zonen van Genomics Stieren! Een Pijpdroom of Tunnelvisie van abstractie en/of extrapoleren! En dat voor de gemeten Kwaliteiten, de niet gemeten krijg je er gratis bij en kunnen Positieven maar vooral ook Negatieve zijn! Met zijn voorbeeld van ¨al brengen ze maar de helft¨ hou je 12,5% over van de gemeten goede kwaliteiten. De niet gemeten verborgen gebreken krijg je er gratis bij! En dat voor een extra duur rietje! Waarschijnlijk nog gesexed ook omdat je voor die prijs geen 50% kans op een stier wil maken! Wat overigens de kans nog een keer zou halveren naar 6,25%. Bij een tegenvaller wordt een wel heel prijzige vaars! En dat in vergelijking met die hoge betrouwbare bewezen goedkope Stier!

 • farmerbn

  pijpdroom?

 • alco1

  @farmer. Een pijp wordt ook weleens een tunnel genoemd!
  Een droom weleens een visie.
  Tunnelen in een visie!!!.

 • NoordHollander

  echt iets voor gelukzoekers zonder enige garanties en gesext sperma en genomics zijn zaken ,waarin alleen de allerdomste fokkers wellicht zullen geloven.

 • 344412

  Elke spermacel is anders, ook van een 99% betrouwbare stier. De uitkomst van de individuele paring is altijd onvoorspelbaar en niet herhaalbaar. Op koppelniveau komt de verwachting wel uit, met of zonder gebruik van genomics-stieren. Betrouwbaarheid is het meest overschatte kenmerk van een stier.

 • abtje

  Genomics is zeker een groot risico, het inteelt verhaal neemt hier extreme vormen aan.

 • yupo

  melkveehouders loop crv maar achterop die denken het wel te weten het slaat veel te ver door ,gooi er eerst maar eens het ondereind uit maar ja daar heb ik geen genomics voor nodig er zijn nu al stieren bij die zeer weinig kans hebben als ze door komen dus jongens hoe lang laten jullie elkaar nog voor de gek houden het is een grote boeven bende met geen betrouwbare cijfers jongens doe er wat mee

 • peter 103

  Doe aan risicospreiding en koop niet meer dan 15 rietjes van 1 stier.

 • koestal

  ik heb al genoeg risico,s,hoef niet nog meer,dus laat dat over aan gokkers

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.