Rundveehouderij

Nieuws 2183 x bekeken 6 reactieslaatste update:7 nov 2014

Fullwood's nieuwe Merlin heeft elektrische arm

Fullwood heeft de Merlin M2 melkrobot gelanceerd. De opvolger van de Merlin+ is een flinke stap vooruit met een nieuwe arm die volledig elektrisch is aangedreven in plaats van pneumatisch.

De arm bouwt Fullwood zelf en heeft alleen nog dezelfde RT-kop met laser en aansluittechniek van voorheen. Deze heeft echter geen draaipunt meer met de arm, Daarbij is de arm nu een stuk compacter en maakt de volledig elektrische aandrijving de complete robot vooral stiller. Ook bespaart dit aanzienlijk in energie ten opzichte van pneumatiek. Door de rankere bouw is er ook meer bewegingsvrijheid en kan deze diepere en ook hogere uiers melken. In plaats van een mechanische koevolger achter de koe, controleert een kleurencamera boven de koe nu waar deze staat en geeft de coördinaten door aan de arm.

Separeren

Vanuit de box is nu ook te separeren met een uitgangshek zowel voor als aan de zijde van de box (Twin Exit). In de uiteindelijke versie is er ook een ingangshek recht achterin en zijwaarts van de box. De koe kan daardoor in de uiteindelijke versie de box zowel rechtdoor als zijwaarts betreden en verlaten. Om de box aan de voorzijde te verlaten, klapt de voerbak weg. Op een groot HMI-touchscreen is naast managementinformatie de gehele robot te bedienen. Via MerlinView is de werking van de robot op afstand via internet te controleren. De robot is compleet uit rvs-delen opgetrokken en kreeg ook een nieuwe separatie-unit. Het kabinet met melkapparatuur staat naast de box in plaats van in het verlengde waardoor de gehele unit met 396 cm, 61 cm korter werd. Tegelijk werd hij ook 70 cm breder. Daarbij is de robot compatibel met oudere versies als de Merlin+, 225 en 2007-modellen. Het is nog niet zeker of de oudere robots ook zijn op te waarderen tot deze M2-status. De M2 is vanaf 2015 te krijgen in drie uitvoeringen; de meest eenvoudige Essential, de Extendet en de meest luxe Expert. Prijzen blijven ongeveer gelijk.

Laatste reacties

 • koosbr26

  Wow, klaar voor 2025, voor Fullwood een flinke stap vooruit. wij melken al een aantal jaren met Lely, A4 als deze fullwood echt minder geluid maakt dan onze A4 dan is dat een zeer groot pluspunt...het gesis en gezoek ban ik vanaf dag 1 beu. waar kunnen we deze merlin al zien draaien in Nederland !!!

 • Mozes

  Bij de Lely A4 gaat de beweging in de lengterichting ook elektrisch. Hoe beweegt de arm van Fullwood Merlin tussen links en rechts en tussen boven en beneden? Hoe gaat de voorbehandeling?

 • farmerbn

  Heb al 15 jaar een a2 met koevolger en nooit problemen ermee. Zo'n camera lijkt leuk maar gaat nooit 15 jaar goed (in euros voor de boer). Maar een robot zonder luchtcompressor is top.

 • Achterland

  zie filmpje op melkvee.nl zou ik zeggen.

 • simpel boerke

  Inderdaad farmerbn, met de koevolger nog nooit problemen gehad. Simpel, nooit storingen en voor iedereen duidelijk hoe het werkt.

 • timmer1

  of kies voor een Mione die is ook elektrisch aangedreven dus ook veel stiller en goedkoper in gebruik

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.