Rundveehouderij

Nieuws 7026 x bekeken 2 reacties

FrieslandCampina: geen €85 miljoen schade

Amersfoort – FrieslandCampina herkent zich niet in het schadebedrag van €85 miljoen door een brand in haar kaasfabriek in Gerkesklooster.

De schatting is afkomstig van het Nederlands Instituut van Register Experts (Nivre). Volgens het Nivre, dat de schatting publiceert op verzoek van de diverse marktpartijen, gaat het om de duurste brand van de afgelopen zes jaar.

Bij navraag laat Nivre-medewerkster Astrid Oosthof weten niet aan te kunnen geven hoe het schadebedrag is vastgesteld. Het Nivre publiceert alleen de aangeleverde cijfers en maakt uit concurrentieoverwegingen niet bekend door welke partij de cijfers zijn aangeleverd. Wel geeft ze aan dat een raming normaliter dichtbij het uiteindelijke schadebedrag zit.

Wat het schadebedrag wel is, wil FrieslandCampina niet eerder dan volgend jaar maart kwijt. Dan worden de jaarcijfers gepubliceerd. Wel is bekend dat de zuivelonderneming €30 miljoen  heeft uitgetrokken voor de herbouw van haar productielocatie in het Friese Gerkesklooster.

Door de grote brand op 29 juli dit jaar ging het kaaspakhuis verloren en raakte een deel van het
pekellokaal beschadigd. Bij de brand ging 1.600 ton kaas verloren en daarbij lag de kaasproductie ruim een maand stil. De capaciteit van de kaasfabriek lag op 57.000 ton per jaar. Naast Goudse kaas werden er ook speciaalkazen als Slankie 20+, Mimolette en geitenkaas geproduceerd.

De productie van Valess-vezels en melkpoeder werd binnen een maand weer hervat.

Laatste reacties

  • joannes

    Ik denk/hoop dat het verzekerde deel er óók bij is opgeteld! FC lijdt de veronderstelde 85 mlj schade niet alleen!

  • koestal

    natte vingerwerk !

Of registreer je om te kunnen reageren.