Rundveehouderij

Nieuws 1483 x bekeken 2 reacties

Franse zuivelwereld sluit melkpact

Parijs – Veertien Franse organisaties uit de melk- en economische wereld hebben onder het toeziend oog van minister Stéphane le Foll van landbouw in Parijs een melkpact ondertekend.

Het akkoord voorziet onder meer in een observatorium om de melkvolumes in zowel heel Frankrijk als in de belangrijkste veegebieden bij te houden en waar mogelijk te beheren.

Het initiatief komt van de Fédération nationale des producteurs du lait, de bond van Franse melkveehouders. Die bond wil daarmee "de piketpalen voor het tijdperk na het afschaffen van de quota uitzetten, mede in het kader van de moeilijke marktomstandigheden die voorlopig nog wel aan zullen houden". Voorzitter Thierry Roquefeuil: ''Ik word niet goed van de doemdenkers die de dood van de melkveehouderij en de melkveehouders voorspellen maar nooit met iets nieuws komen.''

Tot de ondertekenaars behoren de organisatie van zuivelbedrijf Syndilait, het Institut de l'élévage, de bond van veeartsen SNGTV en het economisch bureau voor de zuivelsector CNIEL. Daarnaast is het pakt ook ondertekend door een aantal grote banken waaronder Crédit Agricole en Groupama die daarmee toezeggen dat ze alle financiële medewerking zullen verlenen aan uitbreiding of modernisering van melkveehouderijen. ''Het akkoord wil daarmee het op gang brengen van projecten door melkveehouders vereenvoudigen en faciliteren op elk moment in hun bestaan als boer,'' verwoordt de FNPL.

Het observatorium gaat de volumes 'reactief en objectief' bijhouden. Dat gebeurt door de overheidsorganisatie voor de landbouw FranceAgriMer waardoor de boeren over 'betrouwbare en transparante gegevens kunnen beschikken'. FranceAgriMer zal de gegevens ook blijven analyseren en op nationaal, Europees en wereldniveau vergelijken. Daarnaast hebben partijen afgesproken dat er een nieuw nationaal melkmerk komt "waardoor de consument weet dat hij melk uit eigen land en van hoge kwaliteit koopt waarmee bovendien de werkgelegenheid op het platteland wordt ondersteund".

De financiële kant van het pakt wordt geregeld via de Banque publique d'investissement, de investeringsbank van de overheid. Het doel van de investeringen is vooral de melkproductie efficiënter te maken en de werklast te verlichten. De FNPL geeft daarbij aan dat de melkveehouderij jaarlijks tussen de €800 miljoen en €1 miljard nodig zal hebben. Op zijn beurt heeft minister Le Foll de sector alle mogelijke medewerking en steun toegezegd van de overheidsinstellingen voor de landbouw. Roquefeuil ten slotte: ''Dit pact regelt natuurlijk niet alle problemen. Het neemt vooral niet onze zorgen over de ontwikkeling van de melkprijs weg.''

Laatste reacties

  • farmerbn

    Stel je bent voorzitter van een organisatie die belangrijk was tijdens het quotumtijdperk. Je kreeg veel aandacht en met wat andere vriendjes kon je je voordeel doen. Nu dit tijdperk afloopt heb je dus een probleem; tijd voor een nieuw tijdperk en die creer je makkelijk in Frankrijk want ook andere voorzitters met hun vriendjes vrezen voor hun toekomst. Ziehier het resultaat: Ze kunnen gewoon doorvergaderen met diner in goede restaurants en belangrijk doen naar de gewone boeren. Uiteraard vergeten ze hun toekomstige eigen belangen niet en die van hun vriendjes.

  • Ferm

    @farmerbn, zo zie ik het ook.
    Als de FNPL dan ook zegt'ik word niet goed van de doemdenkers die de dood van de melkveehouders en de melkveehouderij voorspellen maar nooit met iets nieuws komen', moet je bijna hardop lachen, als het niet zo triest was. De FNPL ageert niet tegen de verplichte melkleveringscontracten die de politiek samen met de particuliere melkfabrieken heeft opgezet. Met daarin een minimumleveringsplicht zonder prijs en dat voor in ons geval 7 jaar en voor de jonge boeren 12 jaar. Alsof dat geen doodsteek is. Alles doen ze om maar verzekerd te zijn van (goedkope) melk. Met chantage van de melkfabrieken zijn deze contracten afgedwongen bij de producenten. Als de voorzitter Roqeufeuil dan ook nog zegt dat dit pact niet al onze problemen regelt en vooral niet die van de ontwikkeling van de melkprijs, dan is ie een wolf in schaapskleren als vertegenwoordiger van de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.