Rundveehouderij

Nieuws 2400 x bekeken 9 reacties

Doorgemolken koe heeft slechtere biest

Utrecht - Koeien die doorgemolken zijn tot aan afkalven, hebben ongeveer de helft aan antistoffen in de biest in vergelijk met koeien die minimaal zes weken droogstand hebben gehad. Toch bevat de biest gemiddeld nog wel voldoende antistoffen om kalveren, onder voorwaarde van een goed toegepast biestmanagement, van voldoende antistoffen te voorzien. Dat is de conclusie van een veldstudie uitgevoerd door de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.

Susanne Eisenberg, dierenarts verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde, is een van de betrokken onderzoekers. De onderzoekers vergeleken de kwaliteit van biestmonsters van koeien met een droogstand van minimaal 42 dagen (189) en koeien die werden doorgemolken (38). Voor de kalvergezondheid is voldoende aanwezigheid van immunoglobulinen (Ig) in de biest van belang. Eisenberg: "Het belangrijkste is de IgG en dan meer specifiek de IgG1". Voor kalveren geldt dat zij voor een goede opbouw van de maternale weerstand 100 milligram IgG moeten opnemen in de eerste 24 uur na de geboorte.

De biest van de drooggezette groep koeien bevatte gemiddeld 41,5 milligram IgG. Bij deze dichtheid moet het kalf dus ten minste 2,4 liter biest binnen 24 uur hebben opgenomen. "Wij vonden dat de biest van doorgemolken koeien gemiddeld 24,9 milligram IgG bevat, dus dan moet het kalf al ten minste 4 liter biest opnemen.

Laatste reacties

  • Noorderling

    Wat heb je aan het gemiddelde?
    Het gaat juist om de spreiding. Met 4liter van droogstaande koeien weet je dat je goed zit. Met 4liter van doorgemolken koeien heeft de helft van de kalveren alsnog te weinig antistoffen binnen gekregen. Op papier klopt het, in de praktijk kun je er dus niets mee.

  • Fryslanboppe

    Een voorraad goedebiest aanleggen in de diepvries. Heb je tijd goede biest voor het geval er een koe kalft die niet heeft droog gestaan.

  • williewortel

    Hoe doen bedrijven die geen koeien droogzetten dit?

  • alco1

    Williewortel
    Ik heb jaren ervaring.
    Ten eerste is het ontzettend belangrijk de koe 4 weken voor het afkalven al een nieuwmelkt rantsoen te geven.
    Voldoende energie is nodig voor goede ontwikkeling kalf, maar ook om de productie van redelijk niveau te houden.
    Bij te weinig energie wordt het kalf de dupe of gaat de koe door te lage productie mastitis gevoelig worden.
    Vaarzen hebben voldoend biest om ook een voorraad in huis te hebben, waar je een paar dagen mee kunt bijvoeren.
    We zullen de echte voordelen ook nog even benoemen:
    Geen aparte groep droge koeien.
    Geen droogzetters
    Geen te hoge productie direct na het afkalven, wat dus ook geen energie tekort problemen kan geven. Geen (slepende) melkziekte en direct weer tochtig.
    De verloren melk is al wel gegeven in de droog stand tijd, met zeer hoge gehaltes.
    Altijd met melken onder controle.

  • williewortel

    alco1
    bedankt voor de tips, sta zelf op punt om niet meer droog te zetten.
    meet jij of de ingevroren biest van de vaarzen genoeg antistoffen bevat? Bedrijf hier in de buurt die werkt met Deens apparaat om biest te verstrekken gooit na meten meeste (bijna alle) biest van vaarzen weg wegens te weinig antistoffen ook al werken ze met vaste protocollen (enten , mineralenbolus, enz).
    Zelf ondervind ik ook dat kalfjes van vaarzen meer last van diarree hebben.

  • LUCTOR

    Waarom zou een koe het kalf verjagen als deze bij de koe blijft lopen als ze opnieuw een kalf krijgt?

  • alco1

    Willie. Ik meet niets. Ik bekijk de resultaten bij de kalveren.

  • cocoma

    Luctor, mijn ervaring is ook dat de koe het kalf niet meer laat drinken wanneer er een volgend kalf aan zit te komen.

  • koestal

    ik gebruik ook geen droogzetters meer,melk de koeien door tot ze droog zijn ,lagere rekeningen bij de dierenarts,die vindt het niet leuk

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.