Rundveehouderij

Nieuws 5736 x bekeken 19 reacties

Verplichte weidegang onhaalbaar

Den Haag - Verplichte weidegang voor alle koeien is onhaalbaar. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is niet van plan de wens van de Tweede Kamer uit te voeren om weidegang voor alle koeien na te streven. De bewindsvrouw wil wel bevorderen dat zoveel mogelijk weidegang plaatsheeft.

Verplichte weidegang is een van de elementen die een rol kan spelen bij de behandeling van de Melkveewet, aanstaande woensdag. Afgelopen dagen is politiek overleg gevoerd over een aanpassing van de wet, die woensdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. PvdA-woordvoerder Sjoera Dikkers meldde gisteren dat er onderhandeld werd, maar kon of wilde aan het eind van de middag geen toelichting geven. Staatssecretaris Dijksma komt dinsdag met een nadere uitleg in een brief aan de Tweede Kamer. Over de inhoud van de brief wilde het ministerie maandagmiddag nog niets zeggen.

Grondgebonden melkveehouderij kan behouden blijven als de overheid stuurt op het aantal dieren, het aantal liters melk of een vastgestelde maximale mestproductie, steeds per hectare. Daarvoor moet de wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij (Melkveewet) wel nader worden aangescherpt. Dat blijkt uit twee studies door CLM Onderzoek & Advies. De rapporten zijn gemaakt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Stichting Natuur en Milieu (SNM).

Laatste reacties

 • koestal

  ze moet die boeren 5 cent euro extra geven voor weidegang,dan is het probleem opgelost

 • Tonnis

  Dierrechten

 • Mozes

  @Tonnis, géén dierrechten! Dierrechten veroorzaken juist grondloze melkveehouderij. Hetzelfde als varkensrechten: die kun je ook kopen zonder grond. Grondgebondenheid krijg je pas als er een maximum is per ha in welke vorm dan ook.

 • Koen Franken

  Mozes , grondgebonde is alleen grondgebonden als je onder elke grond hebt liggen , en niet heb overschot verwerken .

 • peter1939

  melkveehouderij is altijd grondgebonden omdat 2/3 v h rantsoen ruwvoer is wat te duur is om ver mee te slepen..itt intensieve veehouderij...

 • b 100

  melkquotum gaat er af
  moet je kijken waar je nu overal tegen aan loopt grondgebonden,dierrechten,weide gang allemaal om die fosfaat plafon
  mijn mening gaat uit naar huidige quotum heb je alles weer in eigen hand
  oneerlijke concurrentie tegen europa oke wat laat je

 • Tonnis

  Je koopt voor 50 koeien dierrechten, en je zet je mestboekhouding rond
  door afzet bij een akkerbouwer, en aankoop van mais en gras op stam
  van die zelfde akkerbouwer of een ander. Waarom moet je die grond in eigendom hebben.

 • Jan van het Zand

  Varkens en kippen kun je zelfs houden op de rotsen. Het voer kun je ernaar toe brengen.
  Melkkoeien kun je heel goed in Nederland, België, Noord-Duitsland en Denemarken houden mét weidegang. Als ook in Nieuw-Zeeland. In veel andere landen kun je melkkoeien niet weiden. Er groeit geen gras omdat het te droog is, of het gras verbrand in de zon door de lichtgekleurde grondsoort.
  In Nederland zijn veel gronden niet geschikt voor akkerbouw maar wel geschikt als grasland. En daarom weiden we in Nederland runderen, die het gras kunnen verteren en omzetten in vlees en melk. Melken is rendabeler dan vleesvee houden.
  Veel geld is gepompt in ruilverkavelingen om de melkveehouderijen een grote huiskavel te bezorgen. Een huiskavel om er weidegang op toe te passen voor de melkkoeien. Vers gras heeft een hoge VEM-waarde en vraagt minder bijvoeding met krachtvoer, dat van elders wordt aan gevoerd.
  Naar mate er minder met voer getransporteerd hoeft te worden, zal de CO2-footprint lager zijn. Naarmate meer vers gras door de dieren zelf wordt gegeten, naarmate het energieverbruik en de CO2-footprint lager zal zijn in de melkveehouderij. Ook zullen de verkeersbewegingen verminderen naar het melkveebedrijf. Grondgebondenheid is zo wel een belangrijk onderdeel in de verduurzaming van de melkveehouderij.
  Het voorkomt ook dat er kapitaalvernietiging ontstaat, immers de ruilverkavelingen hebben veel geld gekost.

 • eppenzolder

  Als je niet weidt is het toch ook niet grondgebonden ?

 • alco1

  Mag ik een geheimpje vertellen:
  Melkveehouderij is zo wie zo altijd grondgebonden.

 • poldes

  zijn wij het vergeten!
  In 1983 was Nederland op 2 na de grootste melk producent ter wereld.
  En zonder grondgebondenheid zijn wij al ver in ranglijst gedaald.

 • eppenzolder

  Als je de koeien jaarrond opstalt, wordt dus al het voer 'aangevoerd' op het erf. Dit kan van naast de stal zijn, maar ook van elders. Waarom ben je dan grondgebonden ? Dan is het toch min of meer hetzelfde als de intensieve veehouderij ?

 • pietbongers

  ja alco intensief veehouderij is ook grond gebonden hundieren worden ook gevoed van voer wat gewonnen word van landbouw grond , oja ook koeien verwerken voer afval ofwel bijprodukten ook grond gebonden .

 • alco1

  Ik wilde er nog bij zetten dat melkvee herkauwers zijn en ruwvoer nodig hebben. Maar ik dacht dat snappen ze wel.

 • eppenzolder

  Alco1, ruwvoer kun je ook van elders aanvoeren, en voer voor intensieve veehouderij groeit ook gewoon op landbouwgrond, dus wanneer ben je dan grondgebonden, is dan niet iedere dierhouderij grondgebonden ?

 • alco1

  eppenzolder. Ga maar eens ruwvoer van veraf halen, dan kom je er snel achter dat je beter je bedrijf kunt verplaatsen, m.a.w. Totaal niet concurrerend bent.

 • alco1

  Of anders lees maar eens de grote voordelen van ruilverkaveling.

 • scharrelkip

  De boern mut ut laand un halve meter verhoogn...........
  Dan hoevn zie nait meer te bukn.

 • eppenzolder

  Alco1, tuurlijk is van ver halen duurder, maar als het voer voor intensieve veehouderij schreeuwend duur wordt, zijn ze dan wel grondgebonden ? Maar ik vind het goed zo, ben er niet van overtuigd dat melkveehouderij die niet weid grondgebonden is

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.